Ruske vojne snage u Siriji vjerojatno će biti znatno smanjene a povlačenje bi moglo početi prije kraja godine, rekao je načelnik glavnog stožera ruske vojske u četvrtak.

“Ostalo je još vrlo malo za učiniti za ostvarenje vojnih ciljeva. Odluku će, naravno, donijeti vrhovni zapovjednik a misija će biti smanjena”, rekao je Valery Gerasimov novinarima na marginama sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina sa zapovjednicima ruske vojske u crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

Gerasimov je rekao da će snage biti “bitno” smanjene ali da će ostati dvije ruske vojne baze, centar za nadzor prekida vatre i “više struktura nužnih da se održi stanje kakvo je sada” u Siriji.

Ruska potpora sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, prvenstveno udarima zrakoplovstva, bila je ključna za poraz Islamske države i sirijskih oporbenih snaga.

Putin je u ponedjeljak u Sočiju ugostio Asada s kojime je razgovarao o preusmjeravanju s vojnih operacija na nalaženje političkog rješenja sukoba u Siriji.

Komentiraj

FOTO:EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.