Rusija je u srijedu ocijenila “vrlo skromnim” rezultate međunarodne koalicije koju vode Sjedinjene Države protiv terorističke organizacije Islamska država (IS) rekavši da su zračni napadi povećali broj simpatizera džihadističke skupine.

“Nažalost uspjesi koalicije u borbi protiv IS su skromni”, ocijenilo je rusko ministrstvo vanjskih poslova u priopćenju.

“Zračni napadi nisu zaustavili teroriste. Sve veće nezadovoljstvo tim udarima u kojim ima civilnih žrtava, doveli su do povećanog broja simpatizera ekstremista i onih koji su im se spremni pridružiti”, dodaje se u priopćenju.

Ruska diplomacija kritizira akcije koalicije u Siriji, koja i dalje aktivno financira i oružjem podržava protuvladine skupine koje se bore protiv sirijske vojske, glavne snage u borbi protiv IS.

Rusko ministarstvo poziva i na pravu konsolidaciju napora protiv džihadista IS.

Mjesecima se predsjednik Vladimir Putin zalaže za dvostruki pristup sirijskom sukobu: poticanje sirijske oporbe na ujedinjenje stajališta u pregovorima s Damaskom i stvaranje proširene vojne koalicije s Turskom, Saudijskom Arabijom i redovnom sirijskom vojskom za borbu protiv ekstremističke skupine IS. Njegova inicijativa je do sada dobila malu podršku.

Paralelno je Rusija posljednjih dana značajno pojačala svoju nazočnost u pokrajini Latakije, uporištu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Sjedinjene Države su upozorile protiv te strategije i rekle da Rusija u Latakiji stvara “modernu zračnu bazu”.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.