Rujevica, privremeni ekosustav popularnog kluba s riječke Kantride, je epicentar svih želja naroda Kvarnera, Gorskog kotara i Istre. Hrvatski prvak brani zgodan 1:1 remi iz prvog austrijskog ogleda s bogatim Red Bullom moćnog tajkuna Dietera Mateschitza.

Slovenski strateg na klupi “bijelih” Matjaž Kek je sabrano pripremio ovaj meč. Trebalo je izmisliti jednadžbu kako sačuvati autoritet domaćeg terena na Rujevici gdje Rijeka nikad, baš nikad (!?) od svibnja 2015. nije izgubila a kako istovremeno prištopati udarne igle (Hwang, Yabo i Minamino) gostiju koji se ne mire s oproštajem od Lige prvaka.

Trener RB Salzburga Marco Rose tvrdi da će ambiciozno krenuti i odigravati neke nove adute.

Cijelog dana je bilo živo, fanatično ali i svečano na ulicama najsjevernije hrvatske luke. Čekala se, sanjala se velika pobjeda. Za sportski rezultat i produženje vjere u LP ali i krasnu zaradu. Ako prođu Austrijance u blagajnu Rijeke se slijeva 50 milijuna kuna.

Sastavi:

RIJEKA: Sluga, Ristovski, Župarić, Elez, Vešović, Maleš, Bradarić, Mišić, Kvržić, Gorgon, Gavranović

RED BULL SALZBURG: Walke, Leiner, Miranda, Ćaleta – Car, Ulmer, Yabo, Samassekou, Berisha, Minamino, Hwang, Dabbur.

Sudac Huseyin Gocek (Turska)

 HINAdugo oklijevalo pred rasprodanim bmbončićem od stadiona, 8 tisuća natiskanih navijača je bilo u zanosu. Nešto su gosti nevješto prćkali u napadu i sijevnula je riječka kontra. U 5. minuti je Kvržić iskrsnuo pred štalom crvenog bika i opalio u lijevi kut ali Walke nije ošamućen s 30 celzijusa na krovu Rijeke.

Nesnosno je, pakleno, zrak se njiše poput letećeg pudinga pa je Turčin Gocek dao trominutni predah nakon 23 minute igre da se igrači malo osvježe hladnom vodom. Time-outu je prethodilo salzburško uspostavljanje ravnoteže s vršnim momentom u lukavom šutu Minamina za provjeru služe li Slugu refleksi. Dresovi su posve natopljeni ali koncetracija dviju opreznih ekipa je bila na visini u prvoj trećini utakmice.

Rijeka, 2.8.2017 – Uzvratni susret 3. pretkola Lige prvaka na stadionu na Rujevici izmeðu nogometaša Rijeke i austrijskog RB Salzburga.
foto HINA

Premda je temperatura blizu devetom krugu pakla Rujevica se smrznula u 34. minuti. Kombinaciju Austrijanaca je pogotkom okrunio Dabbur ali je pritom zakinuo pravilo o zaleđu pa je radost strijelca ubrzo zamijenio prijekim pogledom prema pomoćnom sucu i njegovoj visoko podignutoj zastavici. Inače, protokom vremena Red Bullu je proradio instinkt momčadi s deficitom pa su jače, poduzetnije pokrenuli motore prema Sluginim vratima. Riječani su živjeli samo preko bekova dok u sredini nije bilo adekvatne dinamike i samopouzdanja.

Veliki odmor je došao u pravi tren, Riječani su počeli disati na škrge.

Odmah bikovi pojuriše, najprije Hwang pa Minamino, Kek se nije prestajao držati za glavu. Rujevica je zanijemila od salzburškog presinga. Poćela su i natezanja, laktovi, provokacije daleko od Turčinova oka.

U 54. minuti je Salzburgu i po drugi put poništen gol. Ovog puta su oštećeni jer je postignut onako kako valja, ni o kakvom zaleđu nema riječi jer je pozicija Yaba posve legalna, ispred njega su bila još dva igrača zabezeknutog domaćeg sastava.

Dok je EB Salzburg tražio prolaz u play off najveću šansu je ipak nekako izmislila Rijeka u 83. minuti kad je Gorgon imao prazan gol ali je pucao preko nove tribine pod stijenom Rujevice.

S negodovanjem je prihvaćen produžetak od 5 minuta, dužih od 5 godina za tifose Rijeke. Preživjelo se, Rijeka ide barem u skupinu Europske lige a ako ih pomazi ždrijeb i odigraju 2 utakmice za pamćenje možda izbore i plasman u Ligu prvaka. Zašto ne?

Komentiraj