Kina je u petak odgovorila na izvješće State Departmenta o ljudskim pravima u svijetu svojim izvješćem o ljudskim pravima u SAD-u u kojem se navodi da je u toj zemlji institucionalizirana rasna diskriminacija i ugrožena su prava žena i djece.

Neumitni problem SAD-a je raširenost oružja i česti slučajevi nasilnih zločina, navodi se u kineskom godišnjem izvješću koje se doživljava kao odgovor na američke kritike na račun ljudskih prava u Kini.

Izvješće koje je Kina objavila dan nakon američkog izvješća optužuje SAD za institucionaliziranu rasnu diskriminaciju u snagama reda i pravosuđu a posebno se navode slučajevi kada su bijeli policajci ubili crnce primjerice u Fergusonu u Missouriju.

Američke vlasti nisu uspjele zauzdati najezdu nasilja oružjem i obračune bandi koji dosežu vrhunac širom zemlje.

[quote_box_center]

  • Američke vlasti nisu uspjele zauzdati najezdu nasilja oružjem i obračune bandi koji dosežu vrhunac širom zemlje.

[/quote_box_center]

Kinesko izvješće kritizira učestalost obiteljskog nasilja nad ženama i djecom i navodi da je žena u SAD prosječno plaćena gotovo 30 posto manje od muškarca, odnosno ona na svaki dolar koji zaradi muškarac, zaradi 77 centi.

Kritizira se i SAD zbog ograničavanja prava glasanja pripadnicima manjina.

Američko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je u godišnjem izvješću ocijenilo kako su represija i prisila u Kini protiv aktivista, pripadnika etničkih manjina i odvjetnika koji brane ljudska prava svakodnevna pojava.

Komentiraj

FOTO:FaH
PIŠE:D.J. / HINA
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.