Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić raspisat će prijevremene parlamentarne izbore u petak, objavila je u četvrtak Radio-televizija Srbije (RTS), nakon što je srbijanski premijer Aleksandar Vučić šefu države uputio prijedlog za raspuštanje parlamente i raspisivanje izbora.

Vučić je u obrazloženju prijedloga naveo da je “za osiguravanje europskog životnog standarda i utvrđivanje jasnog i nedvosmislenog puta Srbije u budućnost potrebna nova snaga ujedinjene Srbije s jasnim mandatom da se reforme završe i da omoguće Srbiji da bude na ulaznim vratima europske obitelji naroda”.

Naglašavajući kako je srbijanska vlada u nepune dvije godine “uspjela spriječiti kolaps javnih financija”,  i teškim gospodarskim reformama izvesti zemlju iz recesije, Vučić posjeća i da je Srbija u tom razdoblju otvorila prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU-u.

Uz ocjenu da je Srbija danas “i politički i gospodarski stabilna zemlja s jasnom perspektivom napretka i prosperiteta”, Vučić poručuje da su svi ti rezultati postignuti “zahvaljujući povjerenju građana i njihovom jedinstvu u potpori ostvarenju ciljeva vlade”.

Predsjednik republike je zakonom obvezan da u roku od 72 sata donese uredbu kojom na obrazložen prijedlog vlade raspušta Narodnu skupštinu ili da vladu i javnost izvijesti ako ne prihvaća vladin prijedlog.

Po raspisivanju izbora, Skupština će biti u tehničkom mandatu, a sjednica parlamenta može se održati jedino u izvanrednim okolnostima, ratnim situacijama ili u slučaju oduzimanja zastupničkog mandata zbog teških kaznenih djela.

Aktualni saziv Skupštine Srbije konstituiran je 16. travnja 2014. nakon također prijevremenih parlamentarnih izbora, a prema dosadašnjim najavama, očekuje se da će građani Srbije na prijevremene izbore izaći 24. stravnja, kad bi istodobno trebali biti održani i pokrajinski izbori u Vojvodini, te lokalni izbori za skupštine općina i gradova u Srbiji.

Komentiraj

FOTO:Mikhail Metzel/ Photoshot
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.