rvatska vlada “svim mehanizmima” pokušava osloboditi Tomislava Salopeka kojega drže pripadnici Islamske države (IS) u Egiptu, objavilo je u nedjelju ministarstvo vanjskih poslova (MVEP) i apeliralo na medije da ne objavljuju neprovjerene informacije.

“Vlada i MVEP, koristeći sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, kontinuirano rade na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina”, priopćio je MVEP-u.

“Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje te stoga ponovno apeliramo da se ne objavljuju neprovjerene informacije”, kažu na Zrinjevcu.

I Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je da se dio hrvatskih medija neprofesionalno i neodgovorno ponaša pri izvještavaju o sudbini Salopeka otetog 22. srpnja nedaleko od Kaira.

Apeliramo na medije koji koriste tragediju obitelji Salopek za povećanje broja klikova, povećanu čitanost ili slušanost, da to prestanu činiti, poručili su iz HND-a.

Sudbina Tomislava Salopeka i dalje je neizvjesna, gotovo dva dana nakon što je istekao ultimatum Pokrajine Sinaj, egipatskog ogranka IS-a.

Islamistički militanti objavili su u srijedu snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

Jutros nema novih informacija o uspješnosti akcije spašavanja Tomislava Salopeka. Egipatske sigurnosne snage jučer su započele raciju u niz mjesta i terorističkih skrovišta no potraga za otetim Hrvatom je zasad neuspješna.

“Islam zabranjuje uzimanje talaca, jer je to vrsta piratstva i napada na nevine ljude, čak i ako ti ljudi ne priznaju našu religiju”, kazao je glavni imam najviše egipatske islamske institucije Al Azhar za lokalne medije.

Pozvao je teroriste da oslobode taoca te dodao kako ima povjerenja u egipatske vlasti koje će se i dalje truditi pronaći i osloboditi taoce i osigurati nevine goste Egipta od rizika.

Podsjetimo, Salopek, koji je otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao, radio je za francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG).

Pusić se u petak kasno navečer vratila u Zagreb, nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem.

“Hrvatska vlada i ministarstvo nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina, no zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, rečeno je u priopćenju objavljenom nakon njezina povratka.

Komentiraj