Jedan od najuspješnijih i najbogatijih hrvatskih poduzetnika Branko Roglić gostovao je danas kod Aleksandra Stankovića u emisiji ‘Nedjeljom u 2’, gdje je rekao kako će i dalje pomagati MOST-u ako ostanu i ustraju na reformama. Roglić je kampanji MOST-a donirao 20 tisuća kuna.

Istaknuo je kako cijeni Dragu Prgoeta i Božu Petrova, a vjeruje da Prgomet nije dobro postupio kad je išao pregovarati s drugom stranom, ali zamjera i Mostu što su ga izbacili, bez da su čuli i njegovu stranu. Dodaje kako pregovori oko sastavljanja Vlade be smiju biti ubrzani.

Roglić se zalaže za vladu stručnjaka s kandidatom Mosta kao premijerom. Teško je odlučiti, s MOST-om bih bio najzadovoljniji. Najbolji i najsposobniji, svakome svoj resor, a vlada mora biti podržana od obje koalicije, a na čelu da je MOST”, rekao je Roglić.

“Važno je pošteno zaraditi svoj posao. Zato što sam kapitalist ja sam ‘desnica’, ali sam u srcu socijaldemokrat”, poručio je Roglić koji zagovara princip ‘švedskog’ kapitalizma. Uzor mu, dodao je – je vlasnik Ikee. Otkrio je kako radnici u njegovim tvrtkama, kojih ima 18 u isto toliko država, imaju prosječnu plaću od 7200 kuna.

Dodaje kako poduzetnike poput Keruma, ‘koji se vole hvaliti svjojim bogatstvom’, ne bi želio sresti ni na ulici.

Kao najveću komparativnu prednost Hrvatske smatra more i obalu te Slavoniju. Dodaje kako su Hrvati dobri i u proizvodnji softvera, a trebalo bi se baviti i marikulturom. Odgovarajući na pitanja koliko vrijede njegova poduzeća Roglić je kazao kako ona imaju oko milijardu i 250 eura, s dugom od 115 milijuna kuna. “Kad bih to sve prodao i vratio sve dugove bankama ostalo bi mi sigurno par stotina milijuna eura”, rekao je.

Političarima je poslao tri poruke – da treba rezati golemu administraciju koja je neprimjerena našem gospodarstvu te loša i neučinkovita. Smatra i kako bi trebalo restrukturirati javna poduzeća koja su potpuno neefikasna i veliki su trošak za realnu ekonomiju, jer su njihovi proizvodi skupi. Također, zalaže se za privatizaciju svega što se da privatizirati.

Roglić se protivi najavama da se ministrima i saborskim zastupnicima smanje plaće. “Ministar je u svakoj zemlji ministar. Neka ih bude manje ali moraju biti dobro plaćeni i efikasn”, zaključuje.

Komentiraj