FaH

Regionalnom premijerom filma o britanskoj punk grupi The Damned u četvrtak počinje trodnevno gostovanje vinkovačkog festivala dokumentarnog rock filma DORF, a nešto klasičniji program najavljen je za Hrvatski državni arhiv, koji će u sklopu svog programa Filmski četvrtak, prikazati dokumentarni i igrani film posvećen slavnom slavonskom razbojniku Čarugi.

U sklopu gostovanja DORF-a u zagrebačkom kafiću “Potepuh”, iznad Dolca, prikazat će se tri dokumentarna glazbena filma, održati dvije promocije knjiga, te izložba fotografija i koncerta.

Program počinje otvaranjem izložbe fotografija nagrađivanog autora Saše Huzjaka, koji se posvetio snimanju koncerata i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu, a potom će se održati razgovor o brojnim izdanjima knjiga o punk pokretu objavljenima posljednjih godina, u kojemu će sudjelovati novinari Aleksandar Dragaš i Dubravko Jagatić te Krešimir Blažević, urednik portala Muzika.hr i vlasnik knjižare Rockmark.

Nakon razgovora slijedi regionalna premijera filma američkog redatelja Wesa Orshoskog o kultnom britanskom punk sastavu The Damned “Don’t you wish that we were dead”, u kojemu se pojavljuju mnogi glazbenici koji su svjedočili tom uzbudljivom glazbenom razdoblju.

Idući dan prikazat će se nagrađivani kratki dokumentarni film “Sudar u dvorcu” Arsena Oremovića o glazbeniku Mateju Meštroviću i njegovom sastavu Sudar Percussion, koji će i gostovati na projekciji.

Za posljednji dan najavljen je razgovor o hard core i undergound sceni iz osamdesetih godina, na području glazbe, knjiga i filmova, nakon kojega slijedi još jedna regionalna premijera, filma “Salad days – A decade of punk in Washington DC (1980-90)” Scotta Crawforda.

Ulaz na sve programe je slobodan, kao i za još jedno filmsko događanje najavljeno za četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu (HDA). U okviru filmskih projekcija iz nacionalne filmske zbirke Arhiva, prikazat će se filmovi na temu “Čaruga – istina i mit”.

Što o Jovanu Stanisavljeviću, poznatijem pod nadimkom Čaruga, kažu povijesni dokumenti, prikazat će dokumentarni film “Čaruga – ogledalo vremena” iz 2015., utemeljenog na autentičnom i detaljno sastavljenom sudskom spisu čuvanom u Državnom arhivu u Osijeku.

Slobodnije tumačenje života tog razbojnika, u interpretaciji Ive Gregurevića, u svom filmu “Čaruga” iz 1991. donosi redatelj Rajko Grlić.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.