Vojska će biti zadužena za borbu protiv kriminala u državi Rio de Janeiro odredio je u petak brazilski predsjednik Michel Temer nakon što su tu državu potpuno preplavila nasilja.

Vojska će kontrolirati sve operacije sigurnosti i pratiti policiju prema toj uredbi, neviđenoj od kraja 1985. i  vojne diktature.

Uredba će biti potpisano poslijepodne i predsjednik Temer će odražti govor na radiju i televiziji večeras i objasniti tu odluku, rekao je jedan glasnogovornik predsjedničke palače.

Predsjednik Zastupničkog doma Rodrigo Maia koji je dan ranije sudjelovao na sastanku s predsjednikom i nekoliko ministara u petak ujutro je govorio o “teškoj i ekstremnoj” mjeri koja se mora “dobro promisliti i provesti”.

Prema pisanju brazilskog tiska, vojna misije će biti produžena do kraja mandata predsjednika Temera, tj. 31. prosinca ove godine.

Ta odluka je donesena dan nakon karnevala u Riju tijekom kojeg su zabilježena nasilja i oružani napadi.

Brazilski ministar obrane Raul Jungmann je ocijenio “neprihvatljivim” nasilja koji su okaljala slavni karneval.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.