Veliko veselje, pljesak i dječji iskreni smijeh odzvanjali su Hrvatskom kućom u Rio de Janeiru nakon što je na prigodnoj svečanosti ‘zlatni’ olimpijac Josip Glasnović uručio malim nogometašima klub Vila Croacia komplet dresova, nekoliko lopti, ali i poklon lopte s potpisima svih hrvatskih nogometnih reprezentativaca.

Naime, u Riju već 50-ak godina djeluje nogometni klub Vila Croacia, klub koji je 60-ih godina prošloga stoljeća osnovao hrvatski misionar kako bi dječake barem malo sačuvao od loših utjecaja života u faveli. I uspio je. Danas je to klub u kojem trenira više od 120 dječaka u prepoznatljivim dresovima s crveno-bijelim kvadratićima, u četiri starosne kategorije.

Nakon saznanja o postojanju takvoga kluba u faveli Senador Camara, Zona Deste, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS) organizirao i u Rio de Janeiro poslao komplet dresova i lopti. Turističke zajednice Zagreba i Dubrovnika dječacima su uručile svoje darove, majice i sitnice, kako bi, njih 23 koliko ih je došlo do središta Rija, što dulje pamtili susret u Hrvatskoj kući HOO-a.

Predsjednik kluba Geraldo Sergio Raymundo toplim se i vrlo emotivnim riječima zahvalio svima, a posebno se zaželio fotografirati s Josipom Glasnovićem i Janicom Kostelić, pomoćnicom ministra sporta. Janica i Josip su nakon kratke svečanosti strpljivo davali autograme i fotografirali se gotovo sa svakim klincem iz nogometnoga kluba.

Zanimljivo, dječaci su ušavši u Hrvatsku kuću pozdravili na hrvatskom jeziku. Njeguju osnove hrvatskoga jezika, a vodeći ljudi kluba na svojim mobitelima imaju izravni prijevod pojedinih hrvatskih rečenica i fraza.

Majka današnjih čelnika kluba, Geralda i Dioga Raymunda je sama, na osnovu fotografije napravila hrvatsku zastavu, koju s ponosom pokazivala i posebno čuvala. Ipak, od HOO-a su dobili i originalnu hrvatsku zastavu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.