Papa Franjo je u subotu doputovao zrakoplovom u Havanu, prvu postaju svog povijesnog devetodnevnog pohoda Kubi i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će svjedočiti prednostima i problemima u brzom popuštanju napetosti između starih neprijatelja iz vremena Hladnog rata, čijem je ostvarenju svojim posredovanjem i sam pridonio.

Kubanski predsjednik Raul Castro, marksist i ateist, koji je jednom rekao da veoma poštuje Papu rođenog u Argentini, dočekao je Svetog Oca u međunarodnoj zračnoj luci Jose Marti u Havani.

“Mi smo Kristova mladež”, izvikivali su mladi dok je Papa silazio iz zrakoplova.

 

  • Papa Franjo se rukovao s Castrom i primio cvijeće od skupine kubanske djece. Dvojica čelnika, koji su se u svibnju susreli u Vatikanu, srdačno su se pozdravili, a zatim je Svetom Ocu, kao poglavaru Vatikanske države, ukazana najviša državna počast.

 

Franjo je treći papa koji stiže u posjet Kubi, nakon Ivana Pavla II. 1998. i Benedikta XVI. 2012. U subotu bi se po pogramu trebao sastati s bivšim predsjednikom Fidelom Castrom i bratom mu Raulom, sadašnjim predsjednikom.

Papa će u nedjelju na Trgu Revolucije u Havani služiti misu na kojoj se očekuje velik broj vjernika.

Večernju misu služit će u katedrali Bezgrešnog začeća, a potom će se susresti s nekoliko tisuća mladih Kubanaca.

Papa, koji je posredovao u diplomatskom približavanju Washingtona i Havane, treba u utorak doputovati u SAD, gdje će ostati do 27. rujna.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.