U primorsko-goranskom Županijskom centru 112 u Rijeci u srijedu je svečano obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, a voditelj tog centra Milan Marković istaknuo da je lani zaprimljeno više od 125.000 poziva građana koji su tražili pomoć.

 Najviše poziva, njih više od 21.000, vezano je uz medicinske intervencije. U sklopu intervencija hitne pomoći u 61 navratu korišten je helikopter za prijevoz pacijenata, s tim da se to odnosi samo na korištenje vojnih helikoptera, a letovi helikoptera po nedavno zaključenom pilot projektu hitne medicinske službe nisu uračunati, rekao je Marković. Raznim plovilima je morem prevezeno 60 pacijenata.

U 2015. je prijavljeno 188 onečišćenja okoliša i 130 slučajeva u kojima je bilo potrebno epidemiološko i sanitarno zbrinjavanje. Akcija traganja i spašavanja bilo je 89, a prometnih nesreća u kojima su posredovali djelatnici Centra 112 u županiji bilo je 1.359. Vatrogascima je proslijeđeno 633 poziva zbog požara i 1.152 poziva vezanih uz tehničke i ostale intervencije, naveo je Marković.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je kako je služba 112 jedna od najbolje ustrojenih u Hrvatskoj, pri čemu su djelatnici županijskog centra pokazali visoku razinu profesionalnosti u izvanrednim situacijama. Najznačajnija među njima je bila ‘ledolom’ u Gorskom kotaru, gdje su službe vrhunski odradile posao, rekao je Komadina.

 Služba 112 u Hrvatskoj je uspostavljena 2005. godine, s osnovnom zadaćom prijema svih hitnih poziva te proslijeđivanja nadležnim službama. Služba surađuje s policijom, hitnom medicinskom pomoći i vatrogacima, ali i s vojskom, Središnjicom za traganja i spašavanje na moru, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, roniocima i drugima.

Komentiraj

<
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.