Rijeka, 08.12.2015 - Komièna opera Gaetana Donizettija "Kazališni obièaji i neuobièajenosti" izvest æe se premijerno u rijeèkome HNK Ivana pl. Zajca 12. prosinca, a to æe ujedno biti prva izvedba ove opere u Rijeci, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare. Na slici plakat predstave. foto HINA/HNK Ivana pl. Zajca/ ik

Komična opera Gaetana Donizettija “Kazališni običaji i neuobičajenosti”, u režiji redatelja Aleksandra Nikolića i pod dirigentskom palicom Igora Vlajnića, premijerno je izvedena u subotu navečer u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

To je ujedno bila i prva izvedba te opere u Rijeci. U operi se na komičan način prikazuje fijasko jednog opernog ansambla, koji svakog trenutka sve više gubi kontrolu nad izvedbom operne predstave. Izvođači i publika se nalaze na pozornici riječkoga HNK, a operni orkestar je iza solista.
Posebnost ove opere je Donizettijeva zamisao da jednu od glavnih uloga žene, mame Agate, odigra muškarac tako da je u riječkoj podjeli ta zadatak pripao Dariju Bercichu. Uz njega su nastupili Marijana Prohaska, Olga Kaminska, Sergej Kiselev, Vanja Zelčić, Voljen Grbac i drugi, gotovo svi članovi riječkog opernog ansambla te pridruženi glumci Hrvatske i Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca. Redatelj Aleksandar Nikolić iz Srbije je ujedno scenograf i dramaturg.
Libreto za operu “Kazališni običaji i neuobičajenosti” napisao je Domenico Gilardoni prema dvjema komičnim dramama Simenona Antonija Sografa, “Le convenienze teatrali” i “Le incovenienze teatrali”. Opera je poznata i pod imenom “Viva la mamma”.

Komentiraj