Prosvjetari nastavljaju sa štrajkom i zahtjevom da im se plaće povećaju za 4 posto, kao što je to odobreno liječnicima. Jučerašnji popodnevni sastanak nije urodio plodom, sindikati i ministar Mornar ipak se nisu uspjeli dogovoriti.

Prosvjetari su tražili pismenu potvrdu da će dobiti željeno povećanje plaća, dok je Mornar predao pismo namjere u kojem je naveo kako će prijedlog razmotriti s novom Vladom i u skladu s proračunskim mogućnostima za iduću godinu. Sastanak je trajao tek nešto manje od 30 minuta, javlja HRT.

Mornar i sindikati ne slažu se ni u postotku ljudi iz resora koji štrajkaju. Sindikati tvrde da je jučer štrajkalo 80 posto prosvjetara, dok Mornar tvrdi da je u štrajku bilo 30 posto.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić tvrdi vrijeme za štrajk ne može biti bolje od onog predizbornog.

“Vrijeme čak nismo birali mi nego ga je birao Zoran Milanović izabravši mogućnost da jednom sektoru plaću rastu, a onome kojemu je obećao nisu rasle. Milanović nije imao vremena da se s nama nađe, morao je ići po izložbama, partijima i domjencima. Štrajk je uvijek jedna vrsta pritiska, možete vi to zvati ucjene, ali to je legalni pritisak.”

Problem je s roditeljima koji ne znaju što bi s djecom, zbunjeni su i ne znaju dokad će štrajk trajati.

“Mi imamo namjeru nastaviti sve dok postoji volja članova sindikata da se bore za svoje interese. Kado ni posustanu i mi će posustati. Možemo i do Božića ako oni budu htjeli”, rekao je Ribić.

Na pitanje što će onda biti s djecom, Ribić prebacuje odgovornost na premijera te kaže “to morate pitati Milanovića koji nije u stanju sjesti i dogovoriti kompromis.”

Komentiraj