Provedeno je istraživanje kojim se ispitivalo po čemu građani pamte prvih godinu dana  Kolinde Grabar Kitarović u funkciji predsjednice Hrvatske, koliko građana odobrava njen rad u usporedbi s bivšim predsjednikom, je li neovisna od utjecaja HDZ-a te odobravaju li građani njene odluke, prenosi Dnevnik.hr.

Istraživanje je provedeno na 602 punoljetna građanina RH , u periodu od 10.2. do 12.2.2016.

58% građana, u ovom trenutku, odobrava rad predsjednice Grabar-Kitarović. To je znatno niža podrška nego ona koju je imao bivši predsjednik Ivo Josipović u 2011., a to je 87%.

 Dok 54% građana smatra da je rad Predsjednice u skladu s očekivanjima, za njih 30% to je ispod očekivanja. 12% građana smatra kako je rad Predsjednice iznad njihovih prijašnjih očekivanja, dok 4% njih ne zna odgovor na ovo pitanje.

Za 63% građana je rad bivšeg predsjednika Ive Josipovića bio u skladu s očekivanjima, a za njih 17%, rad je bio iznad očekivanja. Za 15% građana njegov rad u odnosu na očekivanja kad je bio izabran je bio ispod očekivanja dok 5 % građana ne zna odgovor na ovo pitanje.

 

Većina građana, njih 49% smatra kako predsjednica svoj posao obavlja bolje nego prijašnji predsjednik Josipović, dok 24% njih smatra kako posao obavlja lošije. Jednak postotak građana, njih 24% smatra da obavlja dužnost podjednako, dok 3% ne zna.

Da Predsjednica uopće nije neovisna od HDZ-a smatra 36% građana, dok 37% misli kako je Predsjednica uglavnom neovisna. Za njih 18% ona je potpuno neovisna, dok 9 % ne zna.

Da je Predsjednica tijekom prošle kampanje za izbore za Sabor, bila pristrana u korist Domoljubne koalicije misli 54% građana, dok pak 0% građana misli da je bila pristrana u korist koalicije Hrvatska raste. Da je bila neutralna smatra 36% građana, dok 1 % misli da je bila pristrana u korist nekog drugog, a ne zna 9% njih.

Ocjena rada Predsjednice je nakon godine dana 3,4. Prosječna ocjena Predsjednice je niža nego li ona koju je bivši Predsjednik Ivo Josipović imao nakon godine dana mandata, a koja je iznosila 3,9. Ipak, veća je nego ona koju je imao Stipe Mesić – 3,2 u prvom mandatu.

Komentiraj