REZULTATI ANKETE: U slučaju referenduma Slovenci bi glasali za ostanak u EU

0
1
epa05403304 People take part in A March for Europe from Park Lane to Parliament Square in Westminster, central London, Britain, 02 July 2016. Thousands of people wishing Britain to remain a member of the EU have joined the 'March for Europe' rally, which was organised on social media. EPA/SEAN DEMPSEY

Kad bi danas imali referendum o ostanku ili izlasku iz Europske unije, Slovenci bi se odlučili za ostanak, pokazala je anketa ljubljanskog “Dela”, objavljena u ponedjeljak.

Protiv “sloxita” bi glasovalo 60 posto birača države od dva milijuna stanovnika koja je u EU ušla 2004. i znatno profitirala od zajedničkih europskih fondova, 25 posto bi ih podržalo izlazak i prestanak članstva, dok je 15 posto neopredijeljenih, pokazalo je ispitivanje na karakterističnom nacionalnom uzorku, provedeno na 400 ispitanika.
Ulazak Slovenije u Europsku uniju je na referendumu 23. ožujka 2003. podržalo 89,64 posto birača koji su izašli na birališta zbog dominantne ocjene da je to ključni cilj države nastale 12 godina ranije.
Da je EU imala dobar utjecaj na razvoj Slovenije ocijenilo je 44 posto sudionika najnovije ankete “Dela”, dok ih samo četvrtina smatra kako je taj utjecaj bio negativan.
Da je izlazak Velike Britanije iz EU-a loša vijest za sve ostale članice smatra 60 posto ispitanika, ali ih se samo 15 posto boji posljedica “brexita” i moguće lančane reakcije koja bi dezintegrirala europsku obitelj, dok ih većina ocjenjuje kako će doći do prilagođavanja zemalja EU novoj situaciji i reformi kako bi EU postala još čvršća.
Zanimljivo je da su u Sloveniji izlasku iz EU-a naklonjeniji od prosjeka mlađi stanovnici pa bi takvo rješenje na pretpostavljenom referendumu podržao svaki drugi birač u starosnoj kategoriji od 18. do 24. godine. To se tumači natprosječnom nezaposlenošću među mladima i njihovim nezadovoljstvom aktualnom politikom, ali i EU-om za koji smatraju da je posredni krivac za “dezindustrijalizaciju” Europe i gubitak radnih mjesta.

Komentiraj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here