Britanski kirurzi uspjeli su presaditi bioničko oko 80-godišnjem pacijentu koji je bolovao od degeneracije makule (ARMD), bolesti središnjeg dijela mrežnice.

Ime Raya Flynna ostat će zabilježeno u znanstvenim i medicinskim analima. Naime, ovaj umirovljenik iz Manchestera postao je prvi čovjek kojem je ugrađeno bioničko oko.

Flynn je posljednjih osam godina patio od ARMD-a zbog kojeg je u potpunosti izgubio vid u središtu vidnog polja.

Da bi mu povratili vid, kirurzi Kraljevske očne bolnice u Manchesteru predložili su mu da postane prvi pacijent na svijetu sa implatatom Argus II, koji proizvodi američka tvrtka Second Sight.

Dobivši šansu da ponovo progleda, Flynn je prihvatio ponudu bez okljevanja.

Opisujući ovu revolucionarnu tehnologiju, portal Top Sante navodi kako mini-kamera postavljena na naučalama šalje vuzelne podatke bioničnom očnom implatatu presađenom u mrežnici pacijenta. Ti vizuelni podaci se konvertuju u električne impulse i bežično se prenose mreži elektroda koje su povezane sa mrežnjačom, čije preostale ćelije šalju dalje informaciju mozgu.

Četvorosatu operaciju ugradnje bioničkog oka izveo je tim profesora Paula Stangea, kirurga oftalmologa bolnice u Manchesteru i profesora oftalmologije i regeneracije mrežnice na Sveučilištu u Manchesteru.

Zahvaljujući svojim specijalnim naočalama, Flynn može ponovo vidjeti konture predmeta i ljudi. Njegov vid nije savršen, ali je dovoljno kvalitetan da se samostalno kreće.

Bolnica u Manchesteru najavila je da još četiri pacijenta čekaju na ugradnju bioničkog oka.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.