Talijanski premijer Matteo Renzi najavio je da će svojim kolegama predsjednicima vlada 27 zemalja EU-a darovati DVD izdanje filma “Fuocommare” (Vatra na moru), talijanskog dokumentarca o životu izbjeglica na Lampedusi koji je pobijedio na Berlinskom filmskom festivalu.

“Stvarno sam sretan što je film Gianfranca Rosija osvojio Zlatnog medvjeda”, rekao je Renzi.

Najavio je da će na idućem sastanku Europskog vijeća početkom ožujka, koji će biti posvećen izbjegličkoj krizi, svojim kolegama pokloniti DVD izdanje filma. “Nadam se da će naći vremena pogledati ga, a nakon što ga pogledaju možda će o migrantskoj krizi razgovarati drugačije”, dodao je Renzi.

Žiri kojim je predsjedavala američka glumica Meryl Streep glavnu nagradu popularnog Berlinalea dodijelio je Rosijevu dokumentarnom filmu” Vatra na moru” koji prikazuje život izbjeglica na Lampedusi. To je prvi put nakon 60 godina da je glavnu nagradu u Berlinu dobio dokumentarni film.

Komentiraj

FOTO:EPA/ANGELO CARCONI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.