Zagreb, 19.9.2015. - Veliki francuski piknik, koji se održava kao dio Rendez-vous, festivala Francuske, u subotu æe se u Maksimiru posjetiteljima pokušati približiti jedan mali, ali važan dio francuske kulture svakodnevice - atmosfera francuskog piknika doèarat æe se tipiènim francuskim jelima i glazbenim programom. foto HINA / Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj / mm

Veliki francuski piknik, koji se održava kao dio Rendez-vous, festivala Francuske, u subotu će se u Maksimiru posjetiteljima pokušati približiti jedan mali, ali važan dio francuske kulture svakodnevice – atmosfera francuskog piknika dočarat će se tipičnim francuskim jelima i glazbenim programom.

Očekuje se da će piknik, koji se održava na Dan parka Maksimir, biti jedan od istaknutijih događaja manifestacije Rendez-vous festivala, koji ulazi u svoj završni tjedan. Posjetitelji su pozvani da na taj dan odjenu nešto plavo, bijelo ili crveno te na taj način proslave boje francuske, ali i hrvatske zastave.

U košarici, koja će se prodavati za trideset kuna, predstavit će se jela u kojima uživaju Francuzi, tučeni maslac s cvijetom soli u teglici, baguette s rogačem i karameliziranom ljutikom, pašteta od pileće jetre sa zelenim paprom, quiche Lorraine, salata nicoise, sir brie i tart sa šumskim voćem. Košarice će pripremiti zagrebački bistro RougeMarin.

Po riječima Alemke Lisinski, hrvatske izbornice festivala, bit će to promocija francuske kuhinje i načina života o kojima hrvatska publika dosta toga zna, jer se kao i Francuzi voli družiti na ulici i dobro jesti. “Francuska je zemlja vrhunske gastronomije, ne samo one koji podrazumijevaju skupe restorane, nego i svakodnevne”, ustvrdila je.

Francuski ugođaj upotpunit će francuska glazba, za što će se pobrinuti DJ Rea i francuski harmonikaš, kantautor s hrvatskom adresom, Frederic Lanz. DJ Rea nastupit će s izborom francuskih pjesama, a Lanz s autorskim skladbama i poznatim francuskim obradama.

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj održava se od svibnja do rujna ove godine Hrvatske. Tijekom višemjesečnoga programa izvedeno je oko 180 događanja u 22 grada. Program je objedinio glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost i obrazovanje.

Francuski piknik se održava na Dan parka Maksimir, u okviru kojega će se tamo, među ostalim, na Švicarskoj livadi održati Koncert Zagrebačke filharmonije te kroz najzeleniji zagrebački park, organizirati vožnja fijakerima, licitarska radionica, šetnja alejom uz kostimirane likove iz zagrebačke prošlosti.

Komentiraj

FOTO:HINA / Rendez-vous
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.