Danas je u vremenu između 14 i 15 sati zabilježen maksimum opterećenja hrvatskog elektroenergetskog sustava, a visoka opterećenja očekuju se i idućih dana, izvijestio je u četvrtak Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS).

“Danas je u vremenu između 14 i 15 sati zabilježen maksimum opterećenja hrvatskog elektroenergetskog sustava (EES) od 3029 megavatsati što predstavlja novi ljetni maksimum u potrošnji električne energije, ne samo ovogodišnji, nego i rekordni od kada je mjerenja EES-a”,kažu u HOPS-u.

Dosad je rekordni maksimum u potrošnji  bio 2015. godine i iznosio je 3009 megavatsati.

S obzirom na višednevni toplinski val i predviđene visoke temperature tijekom današnjeg dana, uz to i vrhunac turističke sezone, HOPS i tijekom idućih dana očekuje povećanu potrošnju električne energije, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako se potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju iz domaćih elektrana te uvozom električne energije.

Proizvodnjom u hrvatskom elektroenergetskom sustavu namiruje se oko 47 posto potrebne energije, dok se uvozom namiruje preostala potrebna energija. Otprilike 12 posto ukupnih potreba za energijom namiruje se uvozom iz hrvatskog djela nuklearne elektrane Krško.

Komentiraj