Useljavanje židova iz Francuske u Izrael doseglo je ove godine rekordnu razinu, objavile su u četvrtak izraelske vlasti, objašnjavajući to kao posljedicu fizičke i gospodarske nesigurnosti.

Gotovo 8000 francuskih židova trebalo bi ove godine stići u Izrael, rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva za imigraciju, ocijenivši da je to “nezapamćen rekord”.

Konačni podaci još nisu dostupni.

U Francuskoj živi između 500.000 i 600.000 židova, što je najveća židovska zajednica u Europi i treća u svijetu nakon Izraela i SAD-a.

Nakon terorističkog napada na trgovinu košer proizvodima u Parizu u siječnju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je židove u Francuskoj i Europi da emigriraju u Izrael.

Useljavanje francuskih židova povećalo se ove godine za 10 posto u odnosu na 2014., po podacima Židovske agencije, organizacije koja prati useljavanje u Izrael.

Agencija očekuje da će se taj trend nastaviti.

Glasnogovornik agencije Avi Mayer rekao je da su razlozi za to jačanje osjećaja fizičke nesigurnosti i neizvjesnosti na gospodarskom planu.

Ove godine u Izrael se uselilo 30.000 židova, najviše u zadnjih 15 godina. Osim iz Francuske, 7300 ih je stiglo iz Ukrajine, 7100 iz Rusije i 3500 iz Sjeverne Amerike.

U Izrael se od njegova osnivanja 1948. doselilo više od tri milijuna židova.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.