– Najveća njemačka banka Deutsche Bank objavila je u četvrtak da je zbog sudskih troškova i otpisa zabilježila rekordni neto gubitak u trećem tromjesečju a najavila je i otpuštanje više tisuća zaposlenih.
Deutsche Bank je u razdoblju od srpnja do rujna poslovao s neto gubitkom od 6,01 milijardu eura, naprema gubitku od 94 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine.
Novi izvršni direktor banke John Cryan kazao je da je rezultat jako razočarao.
Bančino su poslovanje pritisnuli otpisi u vrijednosti od 5,8 milijardi eura u odjelima za korporativno bankarstvo, vrijednosne papire, kao i u odjelu za privatne i poslovne klijente, navodi se u poslovnom izvješću.
Banka je također zabilježila trošak od 649 milijuna eura vezano za ulaganje u kinesku banku Hua Xia, a dodatne 1,2 milijarde eura rezervirali su za regulatorna i pravna pitanja, objasnio Cryan.
Povrh toga, “na naše prihode utjecale su izazovne tržišne prilike, posebno kontinuirano niske kamatne stope i neizvjesnost u pogledu politike (američke središnje banke) Fed u pogledu kamatnih stopa”, kazao je.
Napominju ipak da im je stopa adekvatnosti kapitala u trećem tromjesečju blago porasla, na 11,5 posto, dijelom i zbog smanjene vrijednosti rizikom ponderirane imovine i manje izloženosti dugu, kao i preporuke da se za ovu godinu ne isplaćuje dividenda.
“Prihodi od temeljne djelatnosti porasli su unatoč mješovitim uvjetima poslovanja tijekom tromjesečja i kolebljivost tržišta u kolovozu i rujnu,” naglasio je Cryan.

Iz banke su najavili i da će ukinuti devet tisuća radnih mjesta s punim radnim vremenom i šest tisuća mjesta u vanjskim podizvođačima, te povući se iz Argentine, Čilea, Meksika, Perua, Urugvaja, Danske, Finske, Norveške, Malte i Novog Zelanda i prebaciti aktivnosti trgovanja u Brazilu u druga globalna i regionalna središta.

Komentiraj

FOTO:Dino Stanin/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.