Rekordnih 5.600 migranata ušlo je u četvrtak u Makedoniju iz Grčke, dvostruko više nego što je do sada bilo uobičajeno, kada je taj broj oscilirao između 2.000 i 3.000 tisuće ljudi, priopćilo je u petak Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).

“Jučer je u Makedoniju ušlo 5.600 ljudi”, kazala je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming. Radi se o rekordnom broju ulazaka u Makedoniju iz Grčke u jednom danu, istaknula je Fleming i objasnila da je teško predvidjeti kako će se stvari razvijati u narednim tjednima.

 

  • Obično je početkom listopada, zbog lošeg vremena na Sredozemlju, pritisak izbjeglica na Italiju i Grčku manji, no posljednje su brojke i dalje vrlo visoke bez obzira na vremenske prilike, dodala je Fleming.

 

Predstavnik UNICEF-a Bertrand Desmoulins je upozorio da makedonske vlasti stignu registrirati tek polovicu migranata pristiglih iz Grčke, zbog čega u prihvatnim centrima imaju otežani pristup humanitarnoj pomoći. Nije znao reći jesu li uzroci tome logističke ili političke naravi.

Od mjeseca siječnja Sredozemlje je prešlo 365.000 migranata, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IMO).

Češka i Slovačka će otvoriti koridor za migrante prema Njemačkoj

Češka i Slovačka spremne su otvoriti željeznički koridor za migrante koji žele iz Mađarske otputovati u Njemačku ukoliko se Mađarska i Njemačka dogovore o postupku prema migrantima, izjavili su u petak češki i slovački ministri unutarnjih poslova.

“Ukoliko Njemačka javno obeća da će primiti sirijske izbjeglice registrirane u nekoj europskoj zemlji i da ih neće vratiti natrag i ukoliko se Mađarska i Njemačka dogovore, spremni smo otvoriti koridor”, rekao je češki ministar unutarnjih poslova Milan Chovanec novinarima nakon susreta sa slovačkim kolegom Robertom Kalinakom.

Te dvije srednjoeuropske zemlje nalaze se na glavnom pravcu koji spaja Mađarsku i Njemačku. Tisuće imigranata, među kojima su većina izbjeglice iz Sirije, čekaju na mogućnost odlaska iz Mađarske u neku od bogatijih zapadnih članica Europske unije.

Predsjednici vlada Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske trebali bi se u petak kasno poslije podne sastati u Pragu.

Očekuje se da će ponoviti zajedničko protivljenje izbjegličkim kvotama koje EU pokušava uvesti za svoje članice.

Juncker će sljedeći tjedan predložiti novu shemu kvota

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker idući će tjedan predložiti proširenu shemu preseljenja tražitelja azila unutar bloka, iz Mađarske, Grčke i Italije, u skladu s nacionalnim kvotama, rekao je u petak Junckerov zamjenik Frans Timmermans.

“Predsjednik Juncker izvijestit će o poboljšanim prijedlozima koji se odnose na preseljenje izbjeglica idući tjedan, osobito kada je riječ o trima najugroženijim zemljama, Grčkoj, Italiji i Mađarskoj”, kazao je Timmermans na grčkom otoku Kos na istoku Egejskog mora, kamo, kao i na Lesbos, svakodnevno pristižu tisuće izbjeglica.

“Istodobno ćemo zemljama članicama predložiti način raspodjele kako bi se europska solidarnost pokazala i u praksi i kako bi se zajamčilo da su svi koji stižu u Europu razmješteni po državama članicama. Komisija će na tome inzistirati. Uvjeren sam da ćemo na taj način uspjeti postići rezultat”, rekao je.

Europa treba djelovati “zajedno i jedinstveno” ako se želi suočiti s izbjegličkom krizom, rekao je među ostalim Timmermans.

 

  • “Živimo trenutak istine u europskoj povijesti. Možemo uspjeti samo zajedno i ujedinjeni ili svatko od nas može podbaciti pojedinačno, u vlastitoj zemlji, na vlastitim otocima”, kazao je na konferenciji za novinare.

 

“Europa bez granica ne može preživjeti… ali ne može preživjeti ni ako popustimo pred vlastitim vrijednostima i zakonskim obvezama” prema izbjeglicama koji bježe pred sukobima i krizom na Bliskom istoku i u Africi.

“Ako to zaboravimo, zaboravljamo tko smo i Europu prepuštamo ksenofobima i ekstremistima koji će je uništiti”, upozorio je zamjenik predsjednika Europske komisije dok je Europa podijeljena između pristalica otvaranja granica i zagovornika njihova još čvršćeg zatvaranja pred izbjeglicama.

Ponovno je poručio Grčkoj da je Europa solidarna kada je posrijedi suočenje s izbjegličkom krizom. “Moramo biti sigurni da na human način i brzo možemo primiti te ljude, saznati njihov identitet te što prije zajamčiti odlazak onih koji ne zadovoljavaju uvjete za dobivanjem azila”, kazao je.

U Grčku je od početka godine Sredozemljem stiglo više od 230.000 izbjeglica i migranata.

Komentiraj