Novi predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izjavio je u ponedjeljak navečer da ne odustaje od svojeg spontanog prijedloga da se Hrvatski sabor preimenuje u Hrvatski državni sabor, ali smatra da to nije najvažnija stvar niti je ključan dio njegovog govora iako to neki pokušavaju tako prikazati.

Reiner, koji je u ponedjeljak izabran za predsjednika Sabora, rekao je u razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a da je to njegova osobna inicijativa koju je izrekao usput, smatrajući da su se 90-te godine kada se Sabor nazivao Hrvatski državni sabor pokrenule mnoge stvari, te mu se činilo da nema razloga ne dati još jedan, malo veći dignitet tom zakonodavnom tijelu.

Upitan smatra li da bi tim potezom nogao vratiti dignitet s obzirom da je Hrvatski državni sabor bio službeni naziv 1942. u vrijeme NDH,  Reiner je rekao nemojmo se stalno vraćati na 1941., 1942. 1945. „Upravo sam u svom govoru sam govorio suprotno – da je dosta vraćanja na prošlost i izlika zbog prošlosti da smo u sukobima i podjelama i da zbog toga nam ne štima današnjost“, rekao je.

Ako je ta rečenica jedina važna od preostalih 50 rečenica, onda i to govori nažalost o trenutku našeg društva, istaknuo je Reiner.

„Ja sam govorio upravo o trenutku društva – da moramo vratiti osmjeh na lice građana, optimizam i ponos, a izvlačiti jednu rečenicu iz tog cijelog govora i mahati s njom čini mi se da samo ide na ruku onima kojima nije stalo da se vrati ponos građanima, niti da oni bolje žive, niti da dostojanstvo Sabora se poveća, a ni hrvatske Vlade a ni cijele zemlje“, rekao je Reiner.

Dodao je da se je njegov prijedlog spontan i da se može ostvariti za pola godine, godinu ili se možda neće ostvariti. „Sasvim sigurno niti je važan bio, niti je ključan dio govora, iako neki pokušavaju namjerno takvim učiniti“, kazao je Rainer.

Najavio je da će novi saziv Sabor raditi drugačije nego Sabor u prošlom sazivu koji je služio kao produljena ruka i ispostava Vlade koja je služila isključivo da se dignu ruke.

Ustvrdio je da HDZ nema namjeru usistati Most niti bilo koju drugu stranku, dodavši da moraju surađivati sa strankama koje ih podupiru, ali je pozvao na suradnju i oporbene stranke.

Rekao je da mu je žao što nije jednoglasno izabran za predsjednika Sabora jer se time prekinula jedna dobra praksa koja je postojala u parlamentu. HDZ je u oporbi glasao za Borisa Šprema i Josipa Leku za predsjednika bez obzira što su bili drugačijih političkih stavova.

Komentirajući za RTL izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je trenutačnu vladajuću većinu nazvao najnižom točkom demokracije jer je Most podržao “kriminalnu, špijunsku i proustašku koaliciju”, Reiner je rekao da sve što netko izrekne najviše govori o njemu samome, a ne o onima o kojima je izrekao.

Za izjavu Milanovića da borba tek počinje, Reiner je rekao da bi volio da Milanović prvo prihvati da je izgubio izbore, da bude konstruktivna oporba i da bude pristojan u oporbenom djelovanju, što se nije moglo uvijek reći dok je bio na vlasti.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.