Hrvatska i Njemačka žele osnažiti gospodarske odnose, a pokrenuta je i inicijativa za suradnju njemačke, austrijske i švicarske gospodarske komore s Hrvatskom udrugom poslodavaca, izjavili su u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora i njemački veleposlanik u Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora Željko Reiner rekao je na sastanku s veleposlanikom Eberhardom Schultzeom da Hrvatsku i Njemačku više od četvrt stoljeća vežu vrlo dobri bilateralni odnosi, na državnoj tako i na lokalnim razinama, priopćila je saborska služba za medije.

“Želja nam je da se dobri odnosi nastave, kako na međudržavnoj tako i na međuparlamentarnoj razini, ali i u području europske i međunarodne politike. Iako je Njemačka trenutno prvi gospodarski partner Hrvatske, voljeli bismo vidjeti porast njemačkih investicija u Hrvatskoj i ova će vlada učiniti sve u svojoj moći kako bi otklonila bilo kakve sumnje u stabilnost pravnog i poreznog sustava te stvorila pozitivno investicijsko ozračje”, istaknuo je Reiner.

Schultze, koji je veleposlaničku dužnost u Hrvatskoj preuzeo prije šest mjeseci, naglasio je da će se u svom mandatu fokusirati na produbljivanje njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa te da je zajedno sa švicarskim i austrijskim veleposlanikom pokrenuta inicijativa za suradnju njemačke, austrijske i švicarske gospodarske komore s Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Schultze je istaknuo kako hrvatska iseljenička zajednica u Njemačkoj, kao najbolji primjer integracije u njemačko društvo, može biti most između njemačke i hrvatske poslovne zajednice te dati svoj doprinos gospodarskom rastu Hrvatske.

Reiner je rekao kako Hrvatska s velikom pozornošću prati iskustva njemačkog dualnog obrazovanja, a Schultze je izvijestio kako je Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora pokrenula suradnju sa zagrebačkim sveučilištem koje želi povezati s tehničkim fakultetom u Muenchenu.

Schultze je usto naveo da je njemačko veleposlanstvo partner ovogodišnjeg zagrebačkog Sajma stipendija i visokog obrazovanja, stoji u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Denis CERIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.