Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izjavio je u intervju za izdanje Večernjeg lista za BiH od četvrtka da je Hrvatskoj od ključnog interesa stabilnost BiH i članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, istaknuvši pritom da Hrvati u tom zemlji moraju imati nacionalnu i kulturnu autonomiju.

“Da bi se ta potpuna ravnopravnost ostvarila nužno je osigurati i Hrvatima u BiH kulturnu i nacionalnu autonomiju, identitet, jezik, kao i medije, te jednaku dostupnost svim poslovima i radnim mjestima koju imaju ostala dva konstitutivna naroda”, rekao je Reiner.

Pri tome je odbacio mogućnost da se Hrvatska miješa u unutarnje odnose u BiH, ali je naveo da će se Zagreb ‘uporno i bez kompromisa zalagati za ravnopravnost Hrvata diplomatskim intervencijama’.

“Europska unija će jedino tako i prihvatiti Bosnu i Hercegovinu u svoje redove. Republici Hrvatskoj od ključnog je interesa europski put, stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine. Stabilnost BiH  se može graditi samo na jednakopravnosti triju naroda i njihovoj konstitutivnosti”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Reiner je istaknuo da, uz članstvo u EU, Republika Hrvatska podržava i približavanje BiH NATO savezu.

“Hrvatska svesrdno pozdravlja i približavanje BiH NATO-u i nadamo se da će BiH nastaviti na tom putu, u čemu će također imati podršku Hrvatske”, rekao je Reiner.

On se podržao stajališta hrvatskih političkih stranaka u BiH po kojima bi njihova člana državnog vrha birali Hrvati kako se ne bi ponavljali slučajevi da im ih nametnu brojniji Bošnjaci.

“Što se pak izbora u BiH tiče, držim da treba promijeniti izborni zakon kako bi članove Predsjedništva BiH mogli birati isključivo njihovi sunarodnjaci, a ne i birači iz druge dvije nacionalne zajednice, jer bi to bilo u duhu onoga na čemu je današnja BiH i utemeljena”.

Reiner je u ponedjeljak sudjelovao i na manifestaciji Večernjakov pečat, izbora osobe godine u Mostaru koju organizira Večernji list BiH, te je tom prigodom uručio glavno priznanje glumcu Enisu Bešlagiću.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.