Prvi sabirni centri za izbjeglice koji dolaze u Europu bit će otvoreni na grčkom otoku Lesbosu za nekoliko dana, rekao je u subotu u Ateni europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos.

U tim će se centrima provoditi registracija i provjera svih migranata. To je dio plana EU-a da stavi priljev migranata pod kontrolu.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, koji je sudjelovao na sastancima u Ateni zajedno s Avramopoulosom, rekao je da Europa treba te centre, tzv. hot spotove, jer “mora znati tko joj kuca” na vrata. Luksemburg trenutačno predsjeda EU-om.

Lesbos je glavna točka ulaska za migrante u Europu, većinom Sirijce koji bježe pred ratom. Više od polovice od oko 400.000 migranata koji su ove godine prešli Egejsko more iz Turske stigli su na taj otok.

Grčka i Turska trebale bi također brzo razraditi akcijski plan za migrantsku krizu na Egejskom moru, rekao je Avramopoulos.

Po dogovoru EU-a, 160.000 migranata bit će raspodijeljeno među državama članicama iz Grčke i Italije. Prva skupina prebačena je u petak iz Italije u Švedsku. Još se ne zna kada će to početi činiti Grčka.

Komentiraj