Ukupno 13 regija, okruzi Ceuta i Melilla i 8 119 lokalnih vijeća osvojili su svoju ustavnu i političku samostalnost.

 

  • Grupiranja i dogovori s ljevičarskim strankama Podemos i Socijalističkom strankom (PSOE) će biti ključni za buduću Španjolsku vladu

 

Španjolska konzervativna Populistička stranka izgubila je na regionalnim i okružnim izborima u Španjolskoj, ukupno 13 regija, okruzi Ceuta i Melilla i 8 119 lokalnih vijeća osvojili su svoju ustavnu i političku samostalnost.

Populistička stranka osvojila je većinu samo na 27 posto birališta, svoju šansu za upravljanjem u tri regije će morati tražiti u koaliciji i dogovoru sa sve više jačom političkom grupom Ciudadanos.

Grupiranja i dogovori s ljevičarskim strankama Podemos i Socijalističkom strankom (PSOE) će biti ključni za buduću Španjolsku vladu, Populistička stranka će tamo najvjerojatnije biti bez utjecaja, predviđaju novinari El paisa.

Populisti su tako izgubili političku moć koju su dobili na izborima 2011. godine, ostali su bez 2.5 milijuna glasova birača, političke grupacije Podemos i Ciudadanos pozivaju građane na otkazivanje biračke poslušnosti Populističkoj stranci i PSOE-i…

 

 

 

Komentiraj