U jutrošnjoj emisiji ‘U mreži prvog’ razgovaralo se o ‘reformi svih reformi’ – spajanju gruntovnice i katastra i uopće u uvođenje reda u zemljišne knjige.

Gospodarstvenici upozoravaju da je bez toga teško očekivati ozbiljne i velike investitore. Predsjdnik Udruge stranih investitora Mladen Fogec rekao je kako niti jedan investitor nema motiva ulagati u Hrvatskoj kada vidi u kojem su stanju zemljišne knjige. “Katastar nije usklađen s gruntovnicom a to dvoje nije usklađeno sa stvarnim stanjem. U Hrvatskoj imamo 3500 katastarskih općina, od njih 220 uopće nema knjige, a 70 posto njih je ažurirano u 19. stoljeću – za vrijeme, onda taj podatak sve govori”, rekao je Fogec.

Predsjednik Komore inžinjera geodezije Vladimir Krupa kaže kako u Hrvatskoj ne postoje kvalitetne zemljišne evidencije te kako država treba uložiti puno sredstva u izmjeru zemljišta. “Neophodno je vidjeti i kakvo je stvarno stanje”, poručuje.

Ministar pravosuđa Anton Šprlje ističe kako je država po tom problemu napravila premalo. “Vlada ima plan reformi i trenutno se radi na povezivanju podataka iz katastra i zemljišnih knjiga tako da se jednim klikom može vidjeti tko je posjednik, tko je vlasnik i ostali podaci koji su upisani”, kaže Šprlje dodajući da je cilj da do kraja ljeta postoje ujedinjeni podaci iz katastra i zemljišnih knjiga kako bi se mogla napraviti jedinstvena evidencija.

“Trebali bi odrediti prioritete u područja koja su atraktivna za investitore jer je mjerenje dugoročan proces”, kaže Fogec objašnjavajući kako je bitno da se odrede prioriteti kod mjerenja. “Ne trebamo sada krenuti mjeriti Velebit. Ne vidim praktičnu vrijednost da sada izmjerimo Goli otok”, zaključio je.

Komentiraj