Ante Šprlje, ministar pravosuđa, kazao je što planira poduzeti u sljedeće dvije godine te da bi prvi korak bilo osnivanje novog suda koji bi trebao biti ustrojen do 2018. godine, pišu Vijesti.hr.

‘Visoki kazneni sud bi, prema sadašnjim projekcijama, bio osnovan 1.7.2017., a sa stvarnim radom bi počeo 1.1.2018. godine’, izjavio je ministar Šprlje.

Na presudu sa Županijskog suda nećemo više slati žalbe Vrhovnom sudu, već Visokom kaznenom sudu. Na njemu bi radili i neki suci dosadašnjih Županijskih sudova, a za zadatak bi imali ujednačiti sudsku praksu i ispraviti propuste Županijskih sudova.

‘To bi apsolutno bilo ujednačavanje sudske prakse. To je najznačajnija stvar koju bi dobili osnivanjem Visokog kaznenog suda jer mi sada imamo 15 Županijskih sudova koji odlučuju o žalbama Općinskih sudova koje mogu biti različite – a nemamo sud koji bi tu praksu mogao ujednačiti’, rekla je zamjenica predsjednika Vrhovnog suda Ana Garačić.

 

‘Definitivno će se smanjiti dotok predmeta na Ustavni sud jer držimo da će se poboljšati kaznena praksa’, kazao je Šprlje za RTL Danas.

 

Ministar tvrdi da se ne bi povećavao broj zaposlenih, nego bi raspodjelili postojeće kadrove. Osim toga, kako RTL doznaje – uštede bi se postigle još jednom novom mjerom, koja stiže već 2017. godine – objedinjenjem Općinskih sudova s Prekršajnim.

‘Time bi se na godišnjoj razini postigao učinak od dotatnih 60 tisuća riješenih predmeta pa bi Hrvatska, kroz nekoliko godina, došla na nekakvu sredinu europskih pravosuđa’, dodao je ministar Šprlje.

 

Komentiraj