Američki predsjednik Barack Obama stigao je u četvrtak u London kako bi pokušao uvjeriti britanske birače da se opredijele za ostanak u Europskoj uniji na predstojećem referendumu za koji Washington strahuje da bi mogao oslabjeti Zapad.

Njegov posjet Londonu ide u prilog britanskom premijeru Davidu Cameronu koji vodi kampanju za ostanak Britanije u EU uoči  referenduma u lipnju na kojemu će Britanci o tome glasati.

Obama će im vjerojatno predložiti da se izjasne za ostanak  kako bi sačuvali britansko bogatstvo, “poseban odnos” sa SAD-om i jedinstvo Zapada.

“Podržavamo snažno Ujedinjeno Kraljevstvo u sklopu Europske unije”,  izjavio je u Washingtonu prije puta zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

Obama je doputovao u četvrtak u London nakon posjeta Saudijskoj Arabiji i susreta s kraljem Salmanom.

Američka vlada, uključujuči mnoge tamošnje  banke i tvrtke,  strahuju da bi eventualni izlazak Britanije iz Unije prouzročio tržišna previranja, smanjio britanski utjecaj, ali i nanio štetu EU i potkopao  sigurnost Zapada.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su britanski birači skloniji izjasniti se za ostanak u Uniji na referendumu koji će se održati 23. lipnja,  no puno ih je još uvijek neodlučno.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.