SDP-ov zahtjev za smjenom Tomislava Karamarka podijelio je, čini se, Hrvatsku, no većina građana se slaže – Karamarko mora otići zbog afere Konzultantica.

35 posto ispitanika smatra da će mu se izglasati povjerenje i da će ostati prvi potpredsjednik, no 33 posto građana misli da će mu se izglasati nepovjerenje i da će se Vlada raspasti. 18 posto pak, ispitanika misli da će Tomislav Karamarko samo ako mu se izglasa nepovjerenje napustiti Banske dvore i poslati drugu osobu. Ne zna njih 14 posto, pokazuje istraživanje agencije Ipsos za Novu TV.

Većina bi na izbore

No, na pitanje što bi bilo najbolje rješenje 56 posto ispitanika misli da su to novi izbori, 16 posto misli da je rješenje ostanak Vlade onakvom kakva jest. 12 posto misli da je rješenje preslagivanje većine s HDZ-om ali bez MOSTA, a 9 posto misli da je rješenje preslagivanje većine s MOSTOM i SDP-om ali bez HDZ-a. Ne zna njih 7 posto.

HDZ uz Karamarka do kraja

HDZ će i bez obzira na odluke povjerenstva i odluke Sabora biti uz svog predsjednika i to njih 75 posto. Da će mu okrenuti leđa smatra 15 posto ispitanika, a ne zna njih 10 posto.

Karamarko mora odstupiti

67 posto ispitanika misli da Tomislav Karamarko treba odstupiti, a njih 25 posto misli da ne treba, dok njih 8 posto ne zna.

Koja je još odgovornost Karamarka?

Većina ispitanika, njih 59 posto, misli da postoji odgovornost Tomislava Karamarka u slučaju Konzultantica, da ne postoji misli njih 15 posto, a ne zna njih 26 posto.

MOST će ustrajati u glasanju

Većina ili 66 posto ispitanika misli da će MOST ostati pri svojoj odluci da se glasuje o povjerenju Tomislavu Karamarku. No 20 posto misli da će se predomisliti. A ne zna, njih 14 posto.

I neće podržati Karamarka

Čak 62 posto ispitanika slaže da se ne podrži Karamarko, a njih 31 posto slaže se da se kao prvi potpredsjednik ipak podrži Tomislav Karamarko, ne zna njih 7 posto.

Ako Karamarko ostaje, Petrov Mora otići

Ako Božo Petrov s partnerima ne uspije srušiti Tomislava Karamarka, treba dati ostavku. Tako misli 50 posto ispitanika, a da ne treba dati ostavku misli njih 39 posto, dok ne zna 11 posto ispitanika.

Tko je lojalan partner?

Nakon toliko teških riječi optužbi i prijetnji zanimljivo je što birači misle o tomu tko je lojalan partner u vladi. Da je to HDZ misli 39 posto ispitanika, a da je to MOST misli isto 39 posto ispitanika dok ne zna njih 22 posto.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.