Tvrtka “Razvoj golf”, predstavnica investitora u projektu izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, priopćenjem je reagirala na izjave saborskog zastupnika Mosta Mara Kristića da taj projekt počiva na nizu nezakonitosti te izvijestila kako uredno ispunjavaju sve svoje obaveze iz Ugovora o koncesiji i u skladu hrvatskim zakonima pa je, kažu, početak radova moguć već najesen.

Saborski zastupnik Maro Kristić (Most) izjavio je u petak da će Dubrovčani pretrpjeti “katastrofalne” posljedice ako Vlada nastavi podržavati projekt Golf na Srđu te zatražio da se obustavi postupak izdavanja građevinske dozvole, obavi inspekcijski nadzor i poništi nezakonito izdana lokacijska dozvola. U Hrvatskom saboru rekao je i da spomenuti projekt počiva na nizu nezakonitosti, da se ne radi o projetku športsko-rekreacijskog karaktera nego o “čistom špekulantskom developerskom projektu”, o čemu, kako dodaje, najbolje svjedoči faznost u izdavanju dozvola.

U priopćenju tvrtke “Razvoj golf” stoji pak da sve korake u poslovanju i izradi projekta izvršavaju u zadanim rokovima i u skladu s uputama Grada Dubrovnika i odlukama gradskog vijeća Grada Dubrovnika, RH i zakonskim regulativama.

“Prošli petak smo Gradu Dubrovniku predali cjelovitu dokumentaciju glavnog projekta rekonstrukcije tvrđave Imperial sa svim priloženim zahtjevima za javnopravna tijela. Isto tako, pokrenut je postupak ishođenja potvrda, predajom kompletne projektne dokumentacije, od svih nadležnih tijela uvjetovanim lokacijskom dozvolom, a sve kako bi se ishođenje potrebne dozvole obavilo u najkraćem mogućem roku. Razvoj golf je time ispunio još jednu svoju ugovornu obvezu iz Ugovora o koncesiji te ušao u proces podnošenja građevinske dozvole za obnovu tvrđave Imperial”, izjavio je Ivan Kusalić, prokurist tvrtke.

“Razvoj golf” u priopćenju također navodi kako se trenutno radi na projektiranju i izradi dokumentacije za objekte prve faze, što uključuje veliki dio infrastrukture, ceste, golf igralište, javne sadržaje, javne parkove i sl. Isto tako, ubrzano se radi i na pripremi projektne dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju Kuće Bosanka, koja će biti buduća upravna zgrada Golf Park Dubrovnika.

“Nakon lokacijske dozvole koja je ishođena u redovitoj proceduri, a ne prema Zakonu o strateškim investicijama kao što to tvrdi zastupnik Krstić, prvu građevinsku dozvolu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za cestu s infrastrukturom Razvoj golf je ishodio krajem prošle godine. Ipak, to je tek jedna od ukupno oko 250 do 300 dozvola koje su potrebne za potpunu realizaciju projekta. Ukoliko se sve bude odvijalo u skladu s postavljenim rokovima, početak izgradnje očekuje se najkasnije u listopadu ove godine, a kako bi to bilo ostvareno potrebna je potpuna i pravovremena suradnja gradske uprave i institucija s investitorima”, stoji u priopćenju.

Podsjećaju i da su priznanje i potvrdu projekta dobili i iz UNESCO-a, koji je projektu dao ‘zeleno svjetlo’ odnosno procijenio kako je projekt na Srđu u potpunosti prihvatljiv za Grad Dubrovnik.

Također, u procesu izrade dokumentacije za tvrđavu Imperial u kojoj će se, u skladu s ugovorom o koncesiji, urediti i Muzej Domovinskog rata, “Razvoj golf” navodi da je, usko surađujući s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku, napravio sva potrebna istraživanja, izradio konzervatorski elaborat te se snimilo postojeće stanje, što je, kako dodaju, saborski zastupnik Kristić zaboravio spomenuti. Gradsko vijeće Dubrovnika je u veljači 2016. prihvatilo prijedlog idejnog rješenja za rekonstrukciju tvrđave Imperial, te zaključkom zadužilo upravne odjele Grada Dubrovnika da predloži sklapanje Dodatka Ugovora o koncesiji.

Osvrću se i na Kristićeve tvrdnje kako je “lokacijska dozvola izdana iako postoji pravomoćna presuda Visokog upravnog suda da su izmjene prostornog plana sa 100 na 310 hektara nezakonite, a tu presudu Dubrovačko-neretvanska županija i župan nikada nisu izvršili”, što, kako ističu, u potpunosti  ne odgovara činjenicama.
“Nakon donošenja presude Visokog upravnog suda, istu presudu je izvršila Dubrovačko-neretvanska županija u lipnju 2015. objavom pročišćenog teksta Prostornog plana Županije. Izvršenjem presude prestaje vrijediti odluka o donošenju prostornog plana donesena 2006., a sve što je doneseno nakon te odluke još uvijek vrijedi, pa tako i u slučaju Prostornog plana DNŽ. Plan je prvi put izrađen 2003.  te se mijenjao 2005. i 2006., da bi 2010. godine, Županija opet izradila sveobuhvatnu izmjenu tog plana, među kojim je i obuhvat golf parka ponovno redefiniran tako da iznosi 310 hektara. Navedene izmjene Prostornog plana donesene su u skladu s propisanom procedurom, a donijela ih je Županijska skupština te nije bilo nikakvih primjedbi na taj plan. Konačnom objavom pročišćenog teksta Plana prekinute su sve špekulacije jer se sada zna koje odredbe u odnosu na svaki projekt vrijede, a koje su ukinute presudom. Presuda je od njezine objave jasna i njezin učinak je ograničen samo na izmjene iz 2006.”, pojašnjavaju u priopćenju.

Lažnim napadima se, kažu iz “Razvoj golfa”, nanosi šteta projektu, a zastupnik zloupotrebljava svoj zastupnički imunitet.

Komentiraj

FOTO:Zvonimir Pandza/pixell
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.