RAZOČARANJE U HAJDUKU: “Kolinda nas zaobilazi iz straha od reakcije navijača zbog veza s Mamićem”

0
1
Sanjin Strukic/PIXSELL

U HAJDUKU SU OČEKIVALI NJEN POSJET, ALI PREDSJEDNICA JE U ŠIROKOM LUKU ZAOBIŠLA NAJPREPOZNATLJIVIJI SIMBOL GRADA

Iako je punih deset dana provela u Splitu i okolici, nakratko preselivši svoj ured u Dalmaciju, gdje je posjetila apsolutno sva bitna društvena događanja i fotografirala se ispred svake moguće lokalne atrakcije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u širokom luku zaobišla je najprepoznatljivije simbole grada i regije – nogometni klub Hajduk i stadion na Poljudu. U Hajduku su očekivali njezin posjet, a nakon što je on izostao, ne kriju nezadovoljstvo pa čak i konsterniranost, ispričali su za Nacional izvori bliski Hajduku.

„Jasno je da se radi o odluci predsjednice i njenih suradnika, ali ipak nam je neshvatljivo da nije makar kurtoazno obratila pozornost na nas. Pogotovo jer je upravo Hajduk danas simbol borbe za poštenje u cijelom hrvatskom nogometu”, kazao je Nacionalov izvor iz splitskog kluba. Ondje su ponosni na model po kojemu danas funkcionira Hajduk: navijači na izravnim izborima biraju vodstvo kluba, financije su javne i transparentne, provode se natječaji za sve poslove i nabave, a pored svega, klub predstavlja jedinu opoziciju vrhuški većinom javnosti omraženog Hrvatskog nogometnog saveza, kojem godinama zamjeraju da se potpuno otvoreno stavlja u službu najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i njegovih interesa. Sve to rezultiralo je sređivanjem financija, dramatičnim smanjenjem naslijeđenih dugova te rekordnim komercijalnim prihodima, brojem članova i pretplatnika.

„Svjesni smo brojnih spekulacija o njenim vezama s Mamićima, ali jasno je da bismo je dočekali onako kako predsjednica kao institucija zaslužuje. Na utakmici ili mimo nje“, naglasili su u Hajduku.

Izbjegavanje Poljuda postalo je još uočljivije nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović u Splitu obišla gotovo sve što se obići može: posjetila je znameniti Pazar, protrljala palac kipu Grgura Ninskog, susrela se s desecima predstavnika raznih udruga, navratila do najstarije fotografske radnje u gradu, najpoznatijeg obrtnika i najpopularnijeg čokoladijera, prošetala gradskim zidinama, pojela sladoled u najpopularnijoj slastičarnici i svečano zatvorila Splitsko ljeto. Upravo u to doba splitski klub igrao je utakmicu Europske lige protiv norveškog Stromsgodseta, što je bio događaj mjeseca na kojemu se okupilo tridesetak tisuća ljudi. Predsjednica je odlučila da neće doći.

Izvori bliski Hajduku sumnjaju da je i u pozadini tog poteza nikad do kraja razjašnjena veza Kolinde Grabar-Kitarović i Zdravka Mamića: premda je javno poznato da je gazda zagrebačkog Dinama – inače osumnjičen za financijske malverzacije vrijedne desetke milijuna kuna i potkradanje državnog proračuna – bio jedan od donatora njene kampanje sa simboličnih deset tisuća kuna, kroz razne medijske platforme plasirale su se tvrdnje da je on pomogao i HDZ-u s prilogom od pet do deset milijuna kuna. Mamić se deklarira kao vjerni HDZ-ovac, posjećuje skupove te stranke, a boravio je na Pantovčaku kada je ondje organizirano primanje za vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza.

Predsjednički protokol smjestio ga je na kraj reda i panično se trudio da u javnost dospije što manje fotografija na kojima se njih dvoje nalaze zajedno.

Tvrdnje da je Kolinda Grabar-Kitarović svoj rođendan, 29. travnja, ove godine proslavila u zagrebačkoj vili Zdravka Mamića, s Pantovčaka nikada nisu demantirali.

U predizbornoj kampanji današnja predsjednica tek je jednom bila suočena s pitanjima na temu nogometa: nekoliko dana uoči izbora upravo u Splitu novinari su zatražili da se izjasni o Mamiću, pa je odgovorila da je nevin „jer se protiv njega ne vodi nikakav postupak“. Na inzistiranje da se konačno odredi o stanju u hrvatskom nogometu i načinu na koji Zdravko Mamić njime vlada, glasnogovornik kampanje Mladen Pavić naprasno je prekinuo konferenciju za novinare.

Uoči utakmice Hajduka i Stromsgodseta početkom kolovoza, u lokalnim medijima pojavila se informacija da je protokol predsjednice na Poljudu službeno rezervirao trideset ulaznica i da će Kolinda Grabar-Kitarović susret ipak gledati sa zapadne tribine. I Hajduk i suradnici predsjednice demantirali su taj podatak, no čini se da se radilo o „puštanju probnih balona“: nakon što su na forumima i društvenim mrežama uvidjeli da bi njeno pojavljivanje izazvalo negodovanje gledatelja i sasvim izvjesno skandiranje zbog veze s Mamićem, odustalo se od dolaska na stadion. Splićani i Dalmatinci iznimno su osjetljivi na Hajduk i nepravde u nogometu i oko njega, a to su dokazali još početkom devedesetih: gromoglasno su izviždali Franju Tuđmana kada se na jednoj utakmici pojavio na Poljudu, i to u početnoj fazi njegova projekta stvaranja režimskog kluba Croatia.

Prije nekoliko tjedana najbliži suradnici Kolinde Grabar-Kitarović uvjeravali su reportere Nacionala da njen dolazak na Hajdukovu utakmicu nije bio planiran, ali da će se to dogoditi ako splitski klub prođe u iduću fazu natjecanja u Europskoj ligi. Ipak, predsjednica se svejedno nije pojavila ni na prošlotjednoj utakmici protiv češkog Slovana.

Za kraj svog dvotjednog boravka u Splitu Kolinda Grabar-Kitarović pojavila se na vidilici na Marjanu, gdje kafić drži bivši nogometaš Ivica Šurjak, koji je, osim po višegodišnjim povlačenjima po sudovima zbog navodnih malverzacija početkom devedesetih, poznat i kao uzdanica nekadašnjeg predsjednika Hajduka Joška Svaguše, Kerumova čovjeka koji je u samo jednoj godini mandata uspio ostvariti 50 milijuna kuna minusa i natovariti goleme dugove koje u Hajduku još uvijek pokušavaju počistiti.

Šurjak je jedan od simbola vremena političkog kadroviranja na Poljudu, koje je potpuno suprotno današnjem projektu „narodnog Hajduka“. Predsjednici je poklonio dres splitskog kluba s njenim imenom, što je dodatno iznerviralo navijače.

Komentiraj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here