Militanti Islamske države uništili su drevni hram Baal Šamem u Palmiri, javljaju u ponejdjeljak sirijski dužnosnici i aktivisti. Dok dužnosnici navode kako su militanti hram digli u zrak u nedjelju, aktivisti Opservatorija za ljudska prava kažu da se to zbilo prije mjesec dana. Islamska je država preuzela kontrolu nad ovim ogromnim kulturnim bogatstvom u svibnju.

Palmira se smatra jednim od najvažnijih kulturnih središta drevnog svijeta. Antički grad, koji je na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, poznat je po svojim dobro očuvanim grčko-rimskim ruševinama, a hram Baal Šamem, izgrađen prije gotovo dvije tisuće godina, jedan je od najpoznatijih građevina Palmire.

 

  • Militanti su već diljem Iraka uništili nekoliko važnih antičkih nalazišta. Oni, naime, vjeruju kako su svetišta ili spomenici koji upućuju na postiojanje bilo kojeg drugog božanstva svetogrđe i idolopoklonstvo, te kako moraju biti uništeni.

 

Stručnjak za antikvitete rekao je kako su militanti u hram postavili veliku količinu eksploziva, i potom ga raznijeli, nanijevši mu ogromnu štetu. Unutarnje područje hrama (cella) navodno je potpuno uništeno, a stupovi su propali. Hram Baal Šamem je posvećen feničkom bogu oluja i kiše, a bio je gotovo potpuno netaknut.

UNESCO je u ponedjeljak ocijenio kako su militanti Islamske države, uništenjem hrama počinili ratni zločin nad povijesnim simbolom raznolikosti zemlje. “Takva djela su ratni zločini i njihovi počinitelji moraju odgovarati za svoja djela”, kaže se u priopćenju glavne ravnateljice UNESCO-a Irine Bokove.

Bokova je osudila i ubojstvo Khaleda al-Asada (82) arheologa koji je 40 godina brinuo o ruševinama Palmire, kojeg je Islamska država ubila prošlog tjedna. Navodno su ga ubili jer je Khaled odbio otkriti lokaciju nekih artefekata, pokušavajući ih spasiti.

Komentiraj