Ukrajina je abolirala dvojicu zatočenih Rusa koji će biti razmjenjeni s ukrajinskom pilotkinjom Nadeždom Savčenko, objavio je u srijedu izvor upoznat s razmjenom.

Rusi su zajedno s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom na letu za ruski grad Rostov na Donu, prenosi agencija Interfax.

Isti izvor potvrdio je i da je Savčenko u zrakoplovu koji se iz Rusije vraća u Ukrajinu.

“Vraćaju se”, rekao je izvor potvrdivši da je na letu Savčenko.

Ruski sud osudio je Savčenko na 22 godina zatvora, nakon što ju je okivio za umiješanost u ubojstvo dvojice ruskih novinara tijekom separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini. Ona je negirala bilo kakvu umiješanost.

Nadeždu Savčenko (34) u Ukrajini smatraju nacionalnom heroinom i simbolom otpora Rusiji koja je anektirala Krimski poluotok u ožujku 2014. godine i poduprla separatističke pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

No, mnogi u Rusiji vide Savčenko kao ukrajinsku nacionalistkinju čije su ruke okrvavljene stradanjem civila. Zarobile su je pro-ruske snage u istočnoj Ukrajini u lipnju 2014., na vrhuncu borbe između ukrajinskih snaga i separatista.

Porošenko je nedavno rekao da je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigao okvir za dogovor o oslobađanju Nadežde Savčenko iz zatvora.

Izricanje kazne za dvojicu zarobljenih ruskih vojnika u Ukrajini ranije ovog mjeseca potaknulo je nagađanja da bi oni mogli biti zamijenjeni za Nadeždu Savčenko.

Komentiraj