Prvi put nakon nuklearne katastrofe Fukushime 2011. godine, stanovnici okolnih mjesta mogu se vratiti ako žele, prenosi CNN. Japanska je vlada u subotu ukinula evakuacijski nalog za gradić Naraha, udaljen oko 16 kilometara južno od Fukushiume.

Grad se nalazi unutar radijusa od 20 kilometara koje je vlada evakuirala u ožujku 2011. godine nakon potresa koji je pokrenuo tsunami, a ovaj je pak oštetio reaktor u nuklearnoj elektrani. Šteta je uzrokovala veliko curenje radioaktivnog materijala. Razina radijacije u Narahi pali su na prihvatljivu razinu nakon dekontaminacije.

Japan je prethodno ukinuo evakucijski nalog za dva manje područja, ali u subotu je taj nalog uključivao grad u kojem su svi stanovnici morali biti evakuirani. Stanovnicima Naraha bilo je od travnja dopuštenoda preko dana budu u gradu. Ipak, današnji nalog diže sva ograničenja.

Četiri godine nakon nuklearne katastrofe, razina radijacije unutar tri oštećena reaktora Fukushima Daiichija i dalje su vrlo visoke, te je ljudima zabranen ulaz. Dekomisija postrojenja koštat će oko 50 milijardi dolara, a trajat će godinama.

Komentiraj