Zajedničkim radom istražnih tijela Italije, Slovenije i Hrvatske prošlog je tjedna zaključena akcija presijecanja ilegalne međunarodne prodaje oružja, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak u Ljubljani na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Slovenska je policija prošlog tjedna u koordiniranoj akciji s policijskim upravama u Udinama i Rijeci izvela u Sloveniji 15 kućnih pretresa na području više gradova i ispitala 7 osumnjičenih za ilegalnu trgovinu oružjem, kazao je Tomaž Peršolja iz slovenske kriminalističke policije.

Pronađeno je i zaplijenjeno 12 strojnica, 23 automatske puške, 33 običnih pušaka, 31 pištolj, deset minobacača, više od 11.000 metaka, 15 ručnih bomba, tri mine, 62 rezervnih dijelova za oružje raznih vrsta, te raketni lanser.
Zajednička policijska akcija triju država krenula je početkom godine, kad je policija u Udinama zatražila pomoć kolega u Hrvatskoj i Sloveniji čiji su državljani u ilegalnu trgovinu oružjem također bili upleteni.
Slovenski osumnjičenici su u dobi između 30 i 40 godina i prethodno nekažnjavani.
Istog dana kad u Sloveniji pretresi su izvedeni i u više hrvatskih gradova, a otkriveno je i zaplijenjeno 7 teških strojnica i 7 mina, jedan minobacač, 66 ručnih bomba, 379 inicijalnih detonatora, dva specijalna upaljača, štapin, 13 cijevi za pušku, 24 cijevi za pištolje i više doknadnih dijelova za razne vrste oružja.
Iako se po ocjeni talijanskih policajaca radilo o trgovanju oružjem prema Europi tzv. balkanskom rutom, pomalo je iznenadila ocjena talijanske policije da se radilo o komercijalnoj trgovini u “kolekcionarske” svrhe, te da nije bilo sumnji da bi se otkrivenim oružjem mogli koristiti kriminalci ili teroristi.

Komentiraj

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.