Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu se sastala s mađarskim predsjednikom Janosom Aderom i premijerom Viktorom Orbanom, a nakon sastanka kazala je kako je ‘nakon konstruktivnih razgovora Mađarska odlučila Hrvatskoj vratiti vlak koji je već tri tjedna na njezinom teritoriju’.

Dodala je kako je to dokaz da se problemi rješavaju putem konstruktivnog dijaloga, a ne sukobima i prebacivanjem odgovornosti.

O povratku hrvatskog vlaka iz Mađarske nekoliko sati kasnije izvijestilo je i Ravnateljstvo policije, koje u priopćenju navodi kako je povratak vlaka predviđan u četvrtak u 10 sati na graničnom prijelazi Beremend – Baranjsko Petrovo selo.

Ipak, iz Ravnateljstva policije kažu kako je vraćanje vlaka dogovoreno bilateralnim sastankom glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića i direktora mađarske policije Karolyja Pappa, koji je održan 1. listopada u Letenyu.

Kako doznaje Nova TV, Hrvatska će Mađarima sljedećeg tjedna ispostaviti račun za ležarinu za sve dane koliko su držali vlak. Ona bi, neslužbeno doznaju nakon uračunatih 10 posto popusta zbog dobrosusjedskih odnosa, trebala iznositi oko 23 tisuće eura.

HŽ je priopćio kako će strojovođe u 9 sati stići po vlak na mađarski kolodvor Magyarboly, a sat vremena kasnije on bi se ponovno trebao naći u Hrvatskoj.

Komentiraj