Ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu Maruška Vizek u četvrtak je za N1 televiziju rekla kako je najveći razlog za uvođenje poreza na nekretnina što ima potencijal urediti tržište nekretnina, te staviti u funkciju veliku imovinu koju građani ne koriste.

“Definitivno, taj porez treba biti formuliran na način da za nekretninu u kojoj građani žive on bude isti ili čak niži od komunalne naknade koju bi taj porez trebao zamijeniti, a svaka sljedeća nekretnina bi trebala biti dramatično više oporezivana, što bi onda doista porezno opteretilo one koji su bogati. To bi bio cilj takvog poreza. Kod nas je to bilo nešto drugačije zamišljeno. A ono što bih rekla je da bi najgori dio promašaja u cijeloj priči bila izrazito loša komunikacija Vlade vezano za uvođenje ovog poreza”, istaknula je.

Dodala je da postoje različite stope za različiti tip nekretnine, a može se uvesti i razlika između korištene i nekorištene nekretnine. Vizek kaže da većina zemalja Europske unije ima takav porez. “Nas Europska komisija već nekoliko godina sili da taj porez uvodimo. Jednostavno na nama je da se odluči koji način je idelan da to napravimo, a da se pritom administrativni teret provedbe ne prebacuje na građane, što je ovdje bio slučaj a što ja smatram da je doista izrazito skandalozno.”, zaključila je.

Komentiraj