Washington nema pravo držati Havani lekcije o ljudskim pravima, rekao je kubanski predsjednik Raul Castro i kritizirao  američkog predsjednika Donalda Trumpa da je učinio korak natrag u bilateralnim odnosima nakon zatopljenja 2015. godine, prenose agencije u subotu.

“Objave sadašnjeg predsjednika uzmak su u bilateralnim odnosima”, kazao je Castro na zatvaranju sjednice kubanskog parlamenta, emitirane na službenoj televiziji.

Odbacio je američke kritike Kubi zbog ljudskih prava i poručio da će neuspjeh doživjeti svaka strategija koja teži uništiti revoluciju pritiscima ili suptilnim metodama.

“Odbacujemo svaku manipulaciju na temu ljudskih prava na Kubi koja se može ponositi u tom području i ne treba primati lekcije iz Sjedinjenih Država niti bilo koga drugog”, citira agencija Reuters Castrove riječi.

Nekoliko dana prije druge obljetnice ponovnog otvaranja kubanskog veleposlanstva u Washingtonu, 20. srpnja 2015., Raul Castro je pred parlamentom kritizirao politiku koju je potaknuo sadašnji američki predsjednik.

Nove mjere ograničavaju putovanja američkih građana na otoku i zabranjuju poslovanje s tvrtkama kojima upravlja kubanska vojska, sveprisutna u sektoru turizma.

Trump je zaoštrio ton spram Kube polovicom lipnja, na Floridi, u govoru pred protukastrovskim izbjeglicama. Time je zadao udarac pomirbi koju je inicirao njegov prethodnik Barack Obama krajem 2014., pošto su odnosi dviju zemalja bili blokirani od Castrove revolucije 1959.

Raul Castro je ocijenio da nove mjere odgovaraju jačanju embargu protiv Kube, koji je uveden 1962., i odišu “starom i neprijateljskom retorikom iz Hladnog rata”.

Komentiraj