Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zdravka Marinića (56) za kojega je nevadeno kako uz bosanskohercegovačko ima i hrvatsko državljanstvo te kako je nastanjen u Slavonskom Brodu.

Marinića se terati za zločine počinjene 1992. godine protiv civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda. U optužnici objavjenoj u Sarajevu stoji kako je on od ožujka do srpnja te godine najprije bio zapovjednikom vojne policije 101. brigade HVO a potom i koordinatorom vojne i civilne policije u Bosanskom Brodu pri čemu je bio zadužen za logore i zatočeničke objekte u policijskoj postaji, na nogometnom stadionu i u nekadašnjoj robnoj kući.

U optužnici stoji kako je Marinić osobno i s drugim pripadnicima vojne policije zapovjedao i poticao na ubojstva, nezakonito zatočenje civila i njihovo zlostavljanje.

Navedeno je kako je na taj način smrtno stradao veći broj civila srpske nacionalnosti kao i da Marinić nije učinio ništa kako bi kaznio odgovorne  iako je znao za počinjene zločine.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakVIDEO: Sydney proslavio dolazak Nove Godine
Sljedeći članakVIDEO: Istanbul pod sniježnim pokrivačem
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.