Sud Bosne i Hercegovine osudio je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Nikolu Marića na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u području općine Prozor Rame, priopćio je u petak Sud BiH.

Sutkinja Mediha Pašić je čitajući presudu navela kako je Marić proglašen krivim po svih 25 točaka optužnice od ubojstava do zlostavljanja i progona bošnjačkog stanovništva u razdoblju od studenog 1992. do listopada 1993.
“Širok i sustavan napad su počinili Hrvatsko vijeće obrane i Hrvatska vojska, a ne bošnjačka Armija BiH na ove vojne strukture kao što je bila teza obrane”, rekla je Pašić.
Po njezinim riječima Marić je proglašen krivim za sedam ubojstava, nestanak još šest Bošnjaka čija tijela do danas nisu pronađena, kao i zlostavljanje više osoba te nezakonita uhićenja i progon.
Mariću je odlukom Suda BiH produžen pritvor, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 30. rujna 2013.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.