Supruga i odvjetnik Emilija Bungura, osuđenog za ratni zločin u splitskoj Lori 1992. godine, izjavili su u ponedjeljak kako je Bungur nakon deset godina bijega u subotu uhićen na šibenskom području, no uhićenje su demantirali sa splitskog Županijskog suda.

Bungur (55) je zbog ratnog zločina nad civilima u slučaju Lora 1 2007. pravomoćno osuđen na šest godina zatvora, a u slučaju Lora 2 optužen je za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i suđenje je u tijeku. Hrvatskom je pravosuđu nedostupan već jedanaest godina.

Jagoda Bungur poslala je priopćenje medijima u kojem navodi kako je njezin suprug uhićen u subotu u Šibeniku te da ga je policija odvela u splitski zatvor. Uvjerena u njegovu nevinost, istaknula je kako se u slučaju Lora ruši ustavno-pravni poredak, ali da tužitelji i suci unatoč tome nastavljaju s nezakonitim sudovanjem i “gaženjem temeljnih prava” njezina supruga.

Zabrinutost za Bungurov život izrazio je i njegov branitelj Vinko Burazer, pogotovo stoga, kako je izjavio Hini, što splitske pravosudne institucije demantiraju njegovo uhićenje.

Burazer je kazao kako je Emilio Bungur bio praćen duže vremena. “Prilikom subotnjeg uhićenja se nalazio sa svojom suprugom Jagodom kada su ga uhapsili službenici Odjeljenja za potrage iz Zagreba. Prvo je odveden u Šibenik, a nakon toga u Split. Njegovu suprugu su u subotu zvali iz šibenskog zatvora da mu donese odjeću i novce. To je ono što ja znam. S obzirom na negiranje njegova uhićenja od strane pravosudnih organa iskreno sam zabrinut za njegov život”, kazao je Burazer.

Glasnogovornik splitskog Županijskog suda Damir Romac demantirao je uhićenje Emilija Bungura, rekavši kako je takva informacija netočna, jer vjeruje da bi informaciju o uhićenju prvi doznali na sudu.

Prošle godine je na splitskom Županijskom sudu počelo suđenje u slučaju Lora 2. Za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. optužnica tereti upravitelja Vojno-istražnog centra Lore Tomu Duića, koji je također u bijegu, njegova zamjenika Tončija Vrkića te stražare Anđelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića..

Svi optuženici već su pravomoćno osuđeni u postupku Lora 1 za zločine nad civilima.

Komentiraj

FOTO:ilustracija
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.