Ekonomski stručnjak i doajen ekonomskog novinarstva Ratko Bošković u utorak je za HRT komentirao situaciju u Agrokoru i Zvečevu.

“Dio problema Zvečeva leži u Agrokoru jer je previše ovisan o njemu. Takvih je poduzeća puno”, smatra Bošković dodajući da Agrokor nema kapaciteta plaćati dugove nastale prije dolaska izvanredne uprave sve dok sama izvanredna uprava kaže da Agrokor može podmirivati tekuće troškove, dobavljače i radnike. “Kako vrijeme odmiče, tako će sve više dobavljača potraživati svoje dugove, tako da bi slučajeva poput Zvečeva moglo biti sve više”, poručio je.

Bošković je ponovio da 1. lipnja istječe krajnji rok otplate kamata. “Tad će postati jasno da je Agrokor bankrotirao. Posljedice presuda na tužbe koje će se pokrenuti zbog neplaćanja duga krajnje su neizvjesne. U tom trenutku nastaje politički pritisak sa strane Amerike ili Rusije da se vjerovnicima njihova prava ispune”, rekao je Bošković zaključujući kako bi netko već u ovom trenutku morao imati jasan plan oko pregovaranja s inozemnim vjerovnicima.

Komentiraj