Snijeg koji je ovih dana pao na slavonska polja dobrodošao je ratarima jer – iako ga nema previše – pruža dobru zaštitu izniklim jesenskim usjevima, ističe viši stručnjak za ratarstvo sa županjskoga područja Luka Lešić.

  “Svakako bi veći snježni pokrivač bio još bolji. Ipak, za usjeve ne bi trebalo biti problema”, rekao je Luka Lešić, dodajući kako bi najgore bilo da snijega nema, a da budu iznimno niske temeperature.
“Što se tiče genetike, imamo sorte pšenice koje stradavaju na 15 stupnjeva ispod ništice, ali imamo i one koje su otporne i na 30 stupnjeva ispod ništice. Ako ne bude snijega i bude golomrazica, stradat će vrhovi i rubovi listova pšenice“, rekao je Lešić.
Objasnio je da su jesenske kulture poput pšenice u nekoj vrsti uspavanosti i da bi bilo najbolje kad bi se zadržalo hladno vrijeme s relativno niskim temperaturama jer sa svakim zatopljenjem prijeti opasnost da se usjevi probude iz zimskog sna i počnu rasti, što u ovo doba godine ne bi bilo dobro.
Istaknuo je kako je pozitivno što je snježni pokrivač došao na suhu zemlju i kako prave zime sve do početka siječnja nije bilo te se tek sada očekuju niske temperature.

 Po njegovim riječima, svaki centrimetar snijega povećava temperaturu u tlu za stupanj, što znači da je u tlu –  ako je vani pet stupnjeva ispod ništice, a snježni pokrivač visok pet centimetara – nula stupnjeva Celzijevih.

Komentiraj

FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.