Više stotina ljudi okupilo se u petak u slovenskom gradiću Kidričevo kod zgrade općine na prosvjedima protiv namjere vlade da kod njih sagradi kamp za smještaj izbjeglica i migranata koji bi mogli biti vraćeni u Sloveniju iz Austrije i Njemačke, ako im one odbiju dati azil.

U općini se u to vrijeme odvijao sastanak između lokalnih čelnika i državnog tajnika za migracije Boštjana Šefica o migrantskoj problematici, no Šefic je nakon sastanka izjavio da ništa još nije definitivno riješeno pa će se pregovori nastaviti.
Navodno bi u Kidričevom trebalo smjestiti do 4000 migranata, što nije potvrđeno, ali je informacija uzbudila građane koji su zbog nje ogorčeni.
Prosvjednici su nosili državne zastave i transparente “Migranti nisu dobrodošli” i zahtjeve da Šefic odstupi sa svog položaja te vikali “mafija” i “Neka migrante nasele u Ljubljani”.
Slične prosvjede protiv namjera da kod njih napravi logor za izbjeglice najavljuju i u Brežicama.

Kidričevo, u kojemu se nalazi velika tvornica za proizvodnju aluminija, do 1953. godine se zvalo Šterntal, a onda je preimenovano po poznatom slovenskom i jugoslavenskom  komunističkom čelniku i ekonomistu Borisu Kidriču.

U tom se mjestu tijekom prvog svjetskog rata nalazio velik logor za ruske ratne zarobljenike, u vrijeme njemačke okupacije logor za antifašističke borce, a u prvim godinama nakon II. svjetskog rata i logor za pripadnike njemačke manjine, pripadniike neprijateljskih vojski,  uhvaćene ilegalne emigrante i druge državne neprijatelje koji su se tajno vraćali u zemlju.
Zbog zaoštravanja politike Austrije prema migrantima i bojazni da bi i Njemačka mogla zatvoriti vrata za primanje izbjeglica, u Sloveniji je sve više strahova kako bi se država mogla pretvoriti u “džep” u koji bi se slili migranti nepoželjni u Europi, ali i od mogućeg pritiska migrantskog vala s juga, iz Hrvatske.

Šefic je u petak za Slovenski radio rekao da se s Austrijom i državama na balkanskoj izbjegličkoj ruti pregovara o smanjenju broja izbjeglica koji će se kretati prema sjeveru, ali da će Slovenija poduzeti i jednostrane mjere za smanjenje izbjegličkog vala, ako ti razgovori ne budu dali rezultata, a u tom bi se slučaju uvele i oštrije kontrole na granici s Hrvatskom.
U slovenskoj vladi navode da bi s Hrvatskom željeli više konstruktivnije suradnje na regulaciji izbjegličkog vala koja do sada nije bila dostatna.

Šefic, koji je u vladi zadužen za sva pitanja vezana s migracijskim tokom, tvrdi kako odluka Austrije da od kraja idućeg tjedna neće primati nijednog migranta koji nema namjeru zatražiti azil u Njemačkoj još nije konačna i da se o tome s austrijskom policijom još pregovara budući da postoji očekivanje kako će doći do bolje regionalne suradnje i smanjivanja broja izbjeglica koji dolaze na slovensku granicu, koja je i granica Schengena.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.