Kritika istaknutih njemačkih političara na račun politike kancelarke Angele Merkel naspram izbjeglica ne jenjava a posebice su premijeri saveznih pokrajina tijekom vikenda apelirali na državni vrh da promjeni dosadašnji smjer i zaustavi priljev izbjeglica.

“Naši kapaciteti su ispunjeni. Više ne ide. Pred nama su zimski mjeseci i ako se u sljedećih nekoliko tjedana drastično ne promijeni smjer koji će ograničiti broj izbjeglica tada će nastupiti dugo očekivani kolaps”, rekao je premijer savezne pokrajine Bavarske Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU)  u razgovoru za javni servis Bayerische Rundfunk.
On je otvoreno pozvao njemačku kancelarku, koja se nalazi na čelu Kršćansko-demokratske unije s kojom CSU na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, da jasno da do znanja da su kapaciteti Njemačke iscrpljeni.

“Merkel mora javnosti jasno reći da su prihvatni kapaciteti ograničeni. To bi bio jasan signal”, rekao je Seehofer čije stranka već dulje vrijeme kritizira politiku savezne vlade naspram
izbjeglica. On je još jednom izrazio mišljenje kako je kancelaričin poziv izbjeglicama iz Mađarske da su u Njemačkoj dobrodošli bio velika greška.

Bavarski premijer se istodobno ogradio od ministra u svojoj pokrajinskoj vladi Markusa Soedera koji je u jednom intervjuu nagovijestio mijenjanje azilne politike u Njemačkoj te shodno tomu i njemačkog ustava. Seehofer je time osnažio poziciju Angele Merkel koja je te promjene u međuvremenu i odbacila.
Kritici izbjegličke politike Angele Merkel pridružili su se i neki drugi demokršćanski političari poput premijera savezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern Lorenza Caffiera (CDU).

“Mi moramo hitno odaslati jasan signal da ćemo biti prisiljeni u nuždi izbjeglice bez jasne trajne perspektive ostanka u Njemačkoj vraćati već na granicama Njemačke”, rekao je Caffier u razgovoru za tjednik “Welt am Sonntag”. On je izrazio i mišljenje kako će se Njemačka ove godine suočiti, ne s milijun izbjeglica, kako glase posljednje procjene, nego da bi taj broj mogao porasti i do 1,5 milijuna.
Socijaldemokratski premijer savezne pokrajine Brandenburg, Dietmar Wodike zatražio je bolju kontrolu njemačkih granica.
“Dosadašnja kontrola granica nije donijela željene rezultate. Angela Merkel se mora i na europskoj razni potruditi da raspodjela izbjeglica funkcionira isto tako dobro kao i raspodjela novca”, zaključio je Woidke.
Kritici izbjegličke politike savezne vlade pridružili su se i pokrajinski sindikati policajaca koji se nalaze pod dodatnim pritiskom zbog osiguranja kako konvoja izbjeglica tako i prihvatnih centara u kojima su posljednjih dana uslijedili sukobi između pojedinih izbjegličkih skupina.

Komentiraj