Sukobi između policije i prosvjednika izbili su u Heeschu, gradiću na istoku Nizozemske, po završetku okupljanja protiv uređenja centra za prihvat migranata.

Izgred, kakvih je zadnjih tjedana bilo i u drugim gradovima i selima Nizozemske, dogodio se nekoliko sati pošto je zastupnik krajnje desničarske stranke Geert Wilders rekao da imigrante treba držati zatvorene u centrima kako bi se zaštitile žene od agresija kakvima su bile izložene za Silvestrovo u njemačkom gradu Koelnu.

Oko 1000 ljudi okupilo se pred gradskom vijećnicom i prosvjedovalo protiv uređenja prihvatnog centra za 500 izbjeglica za idućih deset godina, a deseci su zgradu gađali jajima i priotehničkim napravama.
Policija je intervenirala, prema agenciji ANP no nisu objavljeni nikakvi podaci o privedenima ili ozlijeđenima.

U prosincu je nizozemska policija pucala u znak upozorenja kako bi rastjerala prosvjednike u Geldermalsenu gdje se planira urediti centar za 1500 migranata.

U Europi suočenoj s najvećom izbjegličkom krizom nakon Drugog svjetskog rata Nizozemska je primila rekordan broj, a 54.000 zahtjeva za azil primila je krajem studenoga.

Izbjegličko pitanje podijelilo je društvo, no Stranka za slobodu (PVV) Geerta Wildersa popularnija je nego ikada prije i vodi u svim anketama.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.