Vatikan je objavio da je papa Franjo u četvrtak prihvatio ostavku monsignora Gonzala Galvana Castilloa, biskupa Autlana u Meksiku, kojeg mjesni tisak optužuje da je štitio jednog svećenika pedofila.

  • [quote_box_center]Prema meksičkom tisku, vjernici zamjeraju biskupu da je zadržao na dužnosti svećenika, oca Horacija Lopeza, kojeg je za pedofiliju optužio jedan 11-godišnjak[/quote_box_center]
Kratko priopćenje najavljuje ostavku biskupa na temelju članka Zakonika kanonskog prava koji se odnosi na neuobičajene situacije (teške pogreške, bolest…), ali ne daje nikakvo objašnjenje.
Biskup o kojem je riječ star je 64 godine i premlad je za umirovljenje predviđeno sa 75 godina.
Prema meksičkom tisku, vjernici zamjeraju biskupu da je zadržao na dužnosti svećenika, oca Horacija Lopeza, kojeg je za pedofiliju optužio jedan 11-godišnjak.
Taj danas 24-godišnjak se 2009. požalio biskupu, koji je oca Lopeza tek preselio u drugu biskupiju.
Nakon što je početkom lipnja najavljeno osnivanje pravosudne instance u Vatikanu za suđenja biskupima optuženim da su tajili optužbe o djelima pedofilije, neprestano raste broj ostavki biskupa.
Sredinom lipnja je Sveta Stolica najavila odlaske dvojice američkih biskupa, optuženih za pokrivanje svećenika pedofila u njihovim biskupijama i otvaranje prvog procesa u Vatikanu u srpnju za pedofiliju protiv bivšeg nuncija u Dominikanskoj Republiki, Jozefa Wesolowskog.

Komentiraj